2010 01.04

Neobvyklý zájem o letní dětské tábory! Je na vině finanční krize?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Informace o tom, že finanční krize nepříznivě zasáhla většinu odvětví české ekonomiky, slyšíme z médií neustále dokola. Zajímavý (a poněkud optimističtější) pohled se na nám naskytne, pokud se rozhodneme zmapovat, jakým způsobem se finanční krize podepsala na fungování organizací, které se věnují práci s dětmi a dětské rekreaci.
V době, kdy někteří zaměstnavatelé stále ještě propouštějí nebo snižují platy, lidé kontrolují své výdaje nejvíce právě na postradatelných věcech jako je cestování a podobně. Firmy podnikající v cestovním ruchu tak projevy krize zaznamenaly především v nižších tržbách. Obecně lze říci, že díky finanční krizi už druhým rokem lidé nakupují zájezdy o kategorii levnější než v minulosti a někteří dokonce zůstávají místo dovolené doma (zdroj: www.novinky.cz).
Na rozdíl od komerčních subjektů prodávajících dovolenou, některé neziskové organizace, které nabízejí rekreaci pro děti, upozorňují na nevídaný nárůst účastníků letních táborů pro děti. Je možné se domnívat, že lidé, kteří na dovolené šetří nebo ji letos úplně ruší, chtějí alespoň svým dětem dopřát pěkný program na prázdniny, a tak volí letní dětské tábory, což je (většinou) levnější varianta prázdnin a opravdu je z čeho vybírat, protože nabídka tábor je široká.
Některá sdružení nabízející dětské letní tábory dokonce už od ledna či února hlásí plné kapacity. „V porovnání s rokem 2009 jsme v únoru a březnu letošního roku zaznamenali 100% nárůst zájemců o letní tábory. V únoru jsme dokonce už museli zastavit příjem nových přihlášek na první turnus oblíbeného tábora Záchranná mise, ačkoliv v minulých letech jsme začátkem roku teprve na hlavní příval přihlášek čekali.“ říká Mgr. Josef Valter, předseda občanského sdružení Děti bez hranic. „Abychom však nikoho nezklamali, rozhodli jsme se letos pro velký zájem otevřít mimořádně další běh tábora Záchranná mise, a to v druhém turnusu. Zájemci si naše tábory i s termíny, programem a cenami mohou vyhledat na našich stránkách www.detibezhranic.cz, kde najdou i všechny potřebné instrukce včetně přihlášky.“ dodává Mgr. Valter.
Ať už finanční krize příčinou zvýšeného zájmu o letní dětské tábory je nebo není, zbývá poradit všem rodičům, kteří plánují poslat své děti na tábor, aby výběr vhodného tábora neodkládali a pustili se do toho co nejdříve. Těm váhavým by se totiž mohlo stát, že v dubnu či květnu už nebude z čeho vybírat.

Publikoval(a) (156) 
Štítky: , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat