2010 06.09

Začátek školního roku je zde

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Školní rok se už začal, a také Vaše dítě v první školní den hrdě kráčelo s Vámi po boku do školy a těšilo se na nové prostředí a zejména na nové kamarády. V ruce mělo květiny pro paní učitelku, na zádech nový batoh a oblečení, které si samo zvolilo.

Ať to bylo Vaše první dítě, které nastoupilo do školy, nebo druhé, zda třetí, jistě jste i vy až do poslední chvíle řešili stejný problém, jaký řešili i tisíce dalších rodičů. Tím problémem byla otázka, jaký školní batoh svému prvňáčkovi pořídit. Je vhodné sáhnout po klasické lety ověřené aktovce, nebo koupit batoh s motivem oblíbené filmové postavičky. Pokud jste navštívili někteří ze supermarketů, nebo specializovaný obchod s batohy, zjistili jste, že nabídka je velmi velká. Stejně tak i cena, která se pohybuje od několika desítek storun, až po tisice korun. Vše závisí na tom, jaký motiv se na školním batohu nachází. Samozřejmě je třeba při koupi školního batohu brát v úvahu i názor dítěte, neboť právě ono bude batoh každý den nosit do školy. U malých slečen jsou velmi oblíbené batohy s motivem Barbie, případně batohy zdobené třpytkami nebo šperky. Chlapci zase mají v oblibě motivy aut, nebo kreslených postaviček zvířat.

Není však důležité to, zda je na obalu školního batohu oblíbená postavička, ale to, zda je batoh vhodný i ze zdravotního hlediska. Velmi důležité je, aby byl batoh vyztužen, aby řemeny byly dostatečné pevné, aby byl dostatečně prostorný a dobře seděl na zádech dítěte.
Nesmíme však zapomenout vysvětlit dětem, jak se batoh správně nosí. Nikdy ne v ruce nebo na jednom rameni, ale vždy na obou ramenou. Děti totiž rádi nosí batohy jen na jednom rameni, což je z lékařského hlediska velmi nedobré, protože dětská páteř je ještě ve vývoji a takový způsob nošení batohu jím jen uškodí. Stačí si vzpomenout jak jste se o své dítě starali, když bylo ještě maličké babätko v kočáře, jak jste dbali nato, aby bylo neustále ve správné poloze, aby mělo krásnou rovnou páteř. Proto třeba vše dítěti vysvětlit.

Každým rokem roste počet dětí, které trpí problémy s páteří. Skolióza páteře trápí dnes již téměř každé třetí dítě, a často je příčinou právě špatné nošení školního batohu, z čehož vyplývá i nesprávné držení těla. Pokud se dítě začne stěžovat na bolesti páteře, je vhodné mu zádíčka masírovat. Doporučuje se jemná masáž chladivým masážním gelem, případně reflexní masáž. Pokud bolesti zad neustoupí do dvou týdnů je nutné navštívit dětského pediatra, který doporučí další léčbu.

Publikoval(a) (846) 
Štítky: , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat