2011 09.04

Sejeme osení

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Sedláček rozsívá,
ptáček za ním sbírá.
Sej, sedláčku, hodně hustě,
ať za tebou pěkně roste
pšenička zelená. (lidová z jižních Čech)

K jaru patří setí. Jak ho dětem (třeba městským dětem) přiblížit zábavnou formou? Báječně se k tomu hodí osení. Setí osení je navíc jarním potěšením, lze ho pojmout nejen jako poučení, ale i jako krásnou dekoraci.

Osení se dá sehnat třeba v květinářství pod názvem „Velikonoční osení“. Osení se zasadí do misky a pravidelně se zalevá. Osení roste přímo před očima a snad proto pozorování baví i menší děti (není třeba tolik trpělivosti) – po sedmi dnech má být deset centimentů vysoké.
Několik nápadů k setí osení:

  • Semínka osení můžeme zasadit do průhledné plastové misky. Můžeme se pak s dětmi dívat, jak semínka klíčí a proráží si cestu. Pokud misku zvedneme, jde dobře vidět, jak přibývají kořínky.
  • Dalším typem je vyrobit do osení zápich ze špejle. Pokaždé když osení povyroste, můžeme udělat na špejli čárku a k tomu připsat na papír datum. Budeme mít tak mnohem lepší přehled, jakou rychlostí osení roste.
  • Moc hezky taky vypadá, když se osení zasadí do skořápky od vajíčka. Jednak je to pěkná dekorace a druhak to může sloužit jako názorná lekce botaniky. Ze skořápky se dá trávový trs dobře vyjmout a ukázat dítěti kořenový systém. Lze také zajímavě pohovořit s dětmi o tom, že vlasové kořínky kopírují tvar nádoby, v níž vyrostly (Blakeová, N. 2003:73).

My jsme náš ječmínek vysadili s dětmi letos ke konci března, od té doby ho pořád sledujeme, záleváme, dozdobujeme. Nás setí jednoduše chytlo – vždyť po dlouhé zimě je rychlým a krásně zeleným poslem jara.


Použitá literatura: Blakeyová, N. Pro šikulky bez telky. Praha: Albatros, 2003.
Petra Fejtková, www.casprodeti.cz – Tvoření a zábava pro děti v duchu tradic

Publikoval(a) (3 104) 
Štítky: , , , , , , , , , , , , , , ,




Jeden komentář k “Sejeme osení

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat