2012 13.10

Nové číslo časopisu HRANA

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Druhé číslo časopisu HRANA bude o HASIČÍCH. Pojďte se s námi podívat do hasičské zbrojnice, zjistíte jaký vznikne zmatek a shon, když někde hoří a co všechno můžou způsobit povodně. Můžete si vyrobit přilbu a hasící přístroj a zahrát si divadýlko, kde budete hasit les i ves. Jako vždy nechybí ani desková hra a povídka.
Takže hurá mezi hasiče za Dorkou, Prokopem a Šímou.
Víte jak vznikl časopis HRANA? Pokud ne, tak čtěte dál.  

„Časopis HRANA je nadšeneckým rodinným projektem, do kterého jsme se pustili, protože nám, po zrušení brněnského časopisu „Pojď si hrát“, na trhu chybí časopis, který by se nám líbil. Chceme časopis nezahlcený reklamou. Dáváme si záležet na výtvarném a grafickém zpracování a rádi bychom, aby se časopis stal jakousi platformou, pro prezentaci ilustrátorů zabývajících se dětskou kresbou. Časopis bude zejména hravý a ne prvoplánově didaktický.“ Říkají manželé Kratochvílovi, kteří stojí za celým projektem.
Časopis provázejí ilustrované postavičky třech kamarádů Dorky, Prokopa a Šímy, které pro časopis HRANA nakreslila Majda Bořkovcová.

Do časopisu však přispívají i další výtvarníci. Na každém čísle se podílí 5-6 autorů. Například Milan Starý, který nedávno vydal krásnou knížku „Mařenka už říká Ř!“, Markéta Horáková, Jan Bohuslav nebo Petra Cífková, známá mezi dětmi a rodiči svými rodinnými kalendáři, Petr Šušor a další.

Lenka Jehlíková, pak dodává časopisu netuctový ráz svým ojedinělým grafickým zpracování.
Časopis se jmenuje HRANA (tedy hra na), protože si malí čtenáři v každém čísle budou na něco hrát. V prvním čísle si spolu s Dorkou, Prokopem a Šímou můžou zahrát na indiány. V dalších číslech je bude čekat třeba hra na hasiče, hra na skřítky a víly nebo hra na statek…

„Líbí se mi proces, kdy předám svoje skici jednotlivým umělcům a ony pod jejich rukama ožijí. Vždy se těším na to, jaké srandičky přidají sami ilustrátoři….“ říká redaktorka Mariana Dočekalová, která je hlavní kreativní silou časopisu. Připravuje koncept každého čísla, zkoumá dané téma, vymýšlí zábavné úkoly, hry, luštění, fotí návody pro kutily atd.
HRANA je určena dětem přibližně od 3 do 11 let. Mladším dětem musí se „čtením“ (psáno v uvozovkách, protože textu je v časopise opravdu málo) pomáhat rodiče, starší děti už to zvládnou sami.

Časopis si lze objednat na internetových stránkách www.casopishrana.cz nebo od 10. 9. koupit ve vybraných novinových stáncích.

Seznam prodejních míst naleznete zde

Publikoval(a) (371) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat