2012 01.10

Yellow Sisters – Zvěřinec

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Písničky jsou základním kamenem alba Zvěřinec ženské vokální kapely Yellow Sisters. Žádný soul, r’n’b, nebo world music ale písničky, ukolébavky a říkanky, to je třetí album Yellow Sisters, které je věnováno všem dětem a jejich dospělákům. Tentokrát je to přímo rodinná nahrávka Yellow Sisters, protože dámy zapojily celou svou rodinu. Výsledkem je výrazně rozdílné album oproti předchozím dvěma nahrávkám (Singlana a Tubab Woman) tohoto kvartetu. Děti hostují hned v několika písních a také se podílely na tvorbě obalu. A ani tatínkové nezůstali opomenuti a zapojili se buď vokálně, nebo instrumentálně. Výsledkem je pestrobarevné album kde si přijde na své každý člen rodiny.

Album začalo vznikat již před rokem s jasným cílem, udělat zábavné a vtipné album pro děti. Rozhodnutí natáčet album pro děti, znamenalo částečně ustoupit od složitých melodií a oblíbených žánrů Yellow Sisters, jak se můžete dozvědět od Báry Vaculíkové. „Myslím, že se žánrově dost liší. Dětská duše potřebuje trochu přímočařejší přístup, myslím. Hodně jsme se snažily zjednodušovat, aby si s námi děti mohli zazpívat.“  Již delší dobu bylo jasné, že kapela natočí album pro děti a bylo jen otázkou času, kdy mateřské povinnosti dovolí kapele práci ve studiu. Nakonec to kapela vyřešila účastí všech ve studiu. „Přemlouvat jsme nikoho nemusely, všechno vyplynulo ze situace. Dětí máme dohromady osm a krom toho nejmenšího, který je teď dvouměsíční, se zapojily všechny. Některé jsme musely trochu polochtat, aby se na mikrofon zasmály, ty starší se pustily do beatboxu a do rapu. Náramně jsme se u toho ve studiu bavili. Nakonec nám zahostovali i tatínkové, jeden nám složil říkanku a zazpíval synkovi ukolébavku, další zahrál na cajon a Léni partner dokonce celou desku točil, protože je naším dvorním zvukařem a kde bylo potřeba dodat trochu basu nebo rytmu, přihodil taky svou trošku do mlýna.“

Debutové album Singalana (2007, Indies Scope) a i druhé album Tubab Woman (2010, Indies Scope) jsou nahrávky, které připravovaly i natáčely dámy z Yellow Sisters delší dobu a v produkci se zaměřovaly na každičký detail, tón skladby. Tentokrát album vzniklo v daleko kratším čase a navíc ve velmi uvolněné atmosféře. „Chvilkama to byla dost divočina, takový zvěřinec :). Zvlášť když jsme jich tam v jednu chvíli měly všech osm dětí na jednou a snažily jsme se s nimi nahrát sbor bojujících ninjů.“ A tak z nového alba sálá radost z muziky, zpívání a rozpustilost dětí. Rodina Yellow Sisters si hraje a zpívá a zve vás ať se k nim přidáte. Není nic jednoduššího.

TRACKLIST

  1. Mravenčí / 02:38
  2. Krteček je hrdina / 02:54
  3. Šel jeden krokodýl / 04:10
  4. Máša vítá babi s dědou / 00:12
  5. Sraz naháčů / 02:34
  6. Máme doma strašná zvířata / 02:29
  7. Veverka / 02:39
  8. Máváme fandíme / 02:27
  9. Máša nám budí miminko / 00:09
  10. Houpy Hou / 02:16
  11. Vlaštovka / 02:38
  12. Ninja team / 03:28
  13. Hubka kouká z pod mechu / 00:10
  14. Houbová / 04:54
  15. Vánoční bim bam / 02:38
  16. Máma / 01:29
  17. Kalimba pro sladké usínání / 00:48
  18. Spinkej spinkej / 02:56
  19. Hajíjajá / 02:14

Yellow Sisters:

Antonia Nyass, Bára Vaculíková, Lucie Hawa Goldin, Léňa Yellow
Toni – kazu (5), Bára – balafon (3), xylofon (7), kalimba (17)

Hosté:

Coco (1, 7, 16), Lesiánek (1), Máša (4, 9), Jaroslav Pachý (6, 7, 12), Avishai Goldin (7, 8, 12), Papis Nyass (8), Andělka (10), Samba Goldin (8, 12), Adrian Švec (8, 12), Samsidin Nyass (8, 12), Petr Wajsar (14), Richard Vít (13, 19)

Nahráno ve studiu Largo Jaroslavem Pachým
Produkce:  Yellow Sisters
Mix a master:  Jaroslav Pachý

Bio

Yellow Sisters je ženská vokální skupina – a cappella, která svým zpěvem prochází s lehkostí napříč žánry soulu, funky, r´n´b, world music, jazzu i reggae. Yellow Sisters jsou zvukovými iluzionistkami. Ve svých autorských písních experimentují s hlasem a hledají originální způsoby vyjádření melodie a rytmu.

K nejvýznamnějším akcím, na kterých Yellow Sisters účinkovaly, patří například udělování ceny Homo Homini za mimořádný přínos v oblasti lidských práv při příležitosti zahájení filmového festivalu Jeden svět 2006, přímý televizní přenos z udělování cen TýTý 2006, záznam z udělování Cen Ministerstva kultury ČR v říjnu 2007, účinkování v cestopisném dokumentu televize BBC Michael Palin’s New Europe, hostování v pořadu ČT Noc s Andělem v prosinci 2007, vystoupení ve velkém sále Lucerny před světoznámými Blind Boys of Alabama, vystoupení při příležitosti koncertu Bobbyho McFerrina v Kongresovém centru v Praze, hostování na kompilaci remixů soundtracku japonského filmu Nautica, účinkování na Českém plese v Bruselu při příležitosti inaugurace České republiky do čela předsednictví Evropské Unie 2009 a hodinový pořad v londýnském rádiu BBC.

Yellow Sisters existují od roku 2005 a v témže roce nahrály své první demo CD. V roce 2006 byly vybrány do finále soutěže Colours Talents pořádané Indies Records a festivalem Colours of Ostrava, kde v červnu 2006 získaly první cenu spojenou s možností nahrání a vydání alba. Nové album Yellow Sisters s názvem Singalana vyšlo v prosinci 2006 a na jaře 2007 absolvovaly Yellow Sisters turné se stejnojmenným názvem, vystupovaly po celé České republice, na Slovensku, v Německu, Polsku, Maďarsku a ve Švédsku. Křest alba Singalana proběhl v březnu 2007 v pražském klubu Retro Music Hall a záznam koncertu, na kterém vystoupilo přes dvacet hostů, hudebníků, bubeníků a tanečnic, vydaly Yellow Sisters vlastním nákladem na DVD.

V roce 2008 se Yellow Sisters věnovaly zejména práci na projektu Střepy života, tanečnímu divadelnímu představení v choreografii Aji Řezaninové na živou hudbu Yellow Sisters, jehož premiéra proběhla v divadle Ponec. V témže roce vystoupily jako předkapela BLIND BOYS OF ALABAMA v pražské Lucerně a na soukromém večírku pro svého oblíbeného zpěváka BOBBYHO McFERRINA v Kongresovém centru v Praze. V létě hostovaly týden v Berlínském BKA-Theatre, ve Vídni zpívaly pro Českou ambasádu při příležitosti 50. výročí okupace Československa v roce 1968 a v listopadu absolvovaly úspěšné turné po Španělsku.

V lednu 2009 byly Yellow Sisters osloveny, aby otevřely svým vystoupením prestižní Český ples konaný v Bruselu při příležitosti inaugurace České republiky do čela předsednictví Evropské Unie. Vystoupily zde ve spolupráci s choreografkou Monikou Rebcovou a osmi tanečnicemi pražské HAMU v kostýmech návrhářky Liběny Rochové.
Dále v témže roce vystupovaly s doprovodnou kapelou Magic Band – mezinárodním projektem s muzikanty z celého světa (Mexiko, Gambie, Kanada) a otevřely se čistě improvizačním večerům, na kterých experimentují s vlastní hudební tvorbou, na místě tvoří písně jen pro tady a teď, do nichž často zapojují i obecenstvo.

V červnu 2010 vyšlo druhé CD skupiny nazvané Tubab Woman. V titulní písni, na kterou Yellow Sisters natočily videoklip, vzpomínají na svou africkou zkušenost, která je před lety svedla dohromady. Žánrově však částečně opouštějí vody world music a vydávají se dál směrem k r’n’b, soulu, ale i k více experimentální a poetické tvorbě na pomezí ambientu. Na desce se objevila řada hostů, kteří ji obohatili nejen vokálně, ale i instrumentálně (např. Tonya Graves, Ondřej Ruml, Markéta Foukalová, Ephraim Goldin, Jachu Reyes, Ondřej Smeykal, En.Dru, Helen Rock Violin, Adam Koller, Michal Nejtek, Petr Wajsar a řada dalších). Album zaznamenalo ohlas i ve světě, umístilo se na 7. místě mezinárodního žebříčku Spin The Globe’s Top 10 World Music Albums po boku Gotan Projectu a Salifa Keity.

V roce 2011 přizvaly Yellow Sisters ke spolupráci zpěváka, multiinstrumentalistu a skladatele Petra Wajsara, s nímž vystoupily např. pro Balcony TV .V červnu 2011 se společně zúčastnili projektu Hudbou proti slepotě občanského sdružení Světlo pro svět a vystoupili s nevidomým zpěvákem SOLO DJA KABAKEM z Burkiny Faso a Varhanem Orchestrovičem Bauerem v pražské Lucerně.

V současné době Yellow Sisters připravují desku remixů a současně vydávají album dětských písní, jehož první píseň “Mravenčí” vyšla na kompilaci Indies Scope Records Bongo Bombarďák.

Yellow Sisters:
Antonia Nyass (Éterity)
Bára Vaculíková (Yellow Family, Forbidden Fruit, Funky Feast, Levelrise)
Léňa Yellow (Yellow Family, Babylon Station, DC Band, Tomato 22)
Lucie Hawa Goldin (Éterity, tanečnice a choreografka TidiTade)

 

Rozhovor s Yellow Sisters k albu Zvěřinec

Yellow Sisters zapojili celou svou rodinu při nahrávání alba Zvěřinec. Kolik to je vlastně členů dohromady? A zapojili se rádi, nebo jste museli přemlouvat?

Přemlouvat jsme nikoho nemusely, všechno vyplynulo ze situace. Dětí máme dohromady osm a krom toho nejmenšího, který je teď dvouměsíční, se zapojily všechny. Některé jsme musely trochu polochtat, aby se na mikrofon zasmály, ty starší se pustily do beatboxu a do rapu. Náramně jsme se u toho ve studiu bavili. Nakonec nám zahostovali i tatínkové, jeden nám složil říkanku a zazpíval synkovi ukolébavku, další zahrál na cajon a Léni partner dokonce celou desku točil, protože je naším dvorním zvukařem a kde bylo potřeba dodat trochu basu nebo rytmu, přihodil taky svou trošku do mlýna.

Písně pro děti vznikali průběžně, tak jak přicházelo mateřství jednotlivých členek Yellow sisters, nebo jste je složili až při příležitosti nahrávání?

Před více než rokem jsme si daly úkol přes léto složit pár písniček, ze kterých bychom mohly na desku pro děti vycházet. Pak postupně přišla na svět poslední čtveřice našich dětí, což naši práci na čas trochu zpomalilo. Nakonec jsme se rozhodly udělat krátké soustředění a za týden jsme měly písničky na celou desku po kupě. Úplně nás to nadchlo, jak nám to jde krásně od ruky. Bylo to evidentně to správné téma ve správný čas.

Je album žánrově jiné než předchozí desky Yellow Sisters nebo jsou to spíše „verze“ dospělých skladeb pro děti?

Myslím, že se žánrově dost liší. Dětská duše potřebuje trochu přímočařejší přístup, myslím. Hodně jsme se snažily zjednodušovat, aby si s námi děti mohli zazpívat. Takže jsou to normální písničky, žádný soul, r’n’b, nebo world music. I když jednu ukolébavku jsme si vypůjčily z Afriky a naše muchomůrka se vydala do Mexika.

Na albu jste hojně přidali rap oproti předchozím albům YS,  je to na základě přání dětí?

Dětmi jsme se v tomto ohledu spíš inspirovaly. Několikrát jsme starší syny Toni a Hawy sebou braly na soustředění a už před pár lety spolu kluci jamovaly, jeden dělal betbox a druhý do toho rapoval. Takže jsme jim jen daly prostor, ať si to vyzkouší s námi ve studiu.

Jak se spolupracovalo s dětmi ve studiu?

Chvilkama to byla dost divočina, takový zvěřinec :). Zvlášť když jsme jich tam v jednu chvíli měly všech osm na jednou a snažily jsme se s nimi nahrát sbor bojujících ninjů. Jinak jim musím složit poklonu, Adriánek třeba zvládnul nahrát beatbox hned napoprvé a Samba rap taky, dokonce si ho připravil i v angličtině a obojí se mu povedlo tak skvěle, že jsme si chvíli nemohli ani vybrat. Nakonec zvítězila čeština.

Publikoval(a) (836) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat