2021 19.03

Velikonoční perníčky – tvoříme s dětmi

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Velikonoce se už kvapem blíží, počasí venku vypadá spíše na pořádnou zimu, než na svátky Jara. Perníčky patří mezi tradiční velikonoční dobrotu. Pojďte se se mnou o tom přesvědčit. Děti se zabaví, bude je bavit těsto vyvalovat a vykrajovat tvary.

Co k tomu budeme potřebovat?

125 g hery, 100 g prosátého moučkového cukru, 3 lžíce kvalitního lesního medu, 1 celé vejce + 1 žloutek, 500 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody bikarbony, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička kakaa.

Jak na to?

  • Heru nakrájíme na plátky, moučkový cukr utřeme s herou. Přidáme med, vejce a žloutek. Postupně přisypáváme mouku a hněteme. Společně s moukou přidáme prášek do perníku, sodu, perníkové koření a kakao. Těsto by mělo být nelepivé, hladké a měkké.
  • Těsto nenechávám odpočinout, ihned vyválíme plát, vykrajujeme jarní motivy – kuřátka, slepičky, ovečky, koťátka, vejce..
  • Klademe na plech vystlaný pečícím papírem, pečeme ve vyhřáté troubě na 175 C dozlatova.
  • Perníčky necháme vychladnout a odpočinout. Zdobíme za dva dny.

Poleva na zdobení

Na 1 vaječný bílek počítáme 200 g prosátého moučkového cukru. Cukr přisypáváme postupně po menším množství. Poctivě třeme do úplného zhoustnutí. Naplníme do cukrářského sáčku a zdobíme.

Publikoval(a) (897) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat