2012 27.06

Cestujeme s dětmi k moři – pozor na sluníčko

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Blíží se léto a čas dovolených, kdy mnozí z nás jistě zamíří s dětmi k moři. Mořské klima má mnoho příznivých účinků na dětské zdraví, nesmíme však zapomínat ani na zdravotní rizika pobytu u moře. Ta nejvýznamnější přitom souvisí se škodlivým UV zářením, které  je součástí slunečního svitu. Proto je třeba děti před slunečním zářením dobře chránit. Pojďme se seznámit s tím, jaké jsou dnes možnosti této ochrany.

Obecná doporučení ochrany před UV zářením

Nejúčinnějším způsobem ochrany by samozřejmě bylo děti vůbec se slunečnímu záření nevystavovat. To však jednak není zdravé, neboť působením slunečního svitu se tvoří v pokožce vitamin D, a dále by to dost dobře nebylo ani možné. Zkuste dětem zakázat být u moře venku.

Proto v obecných doporučeních lékařů najdeme radu vyhýbat se přímému slunečnímu záření alespoň v době, kdy je nejintenzivnější, tedy mezi 10 a 16 hodinou.

Dále je velice důležité nikdy nedovolit, aby se děti na slunci spálily. Už jediné spálení totiž způsobuje v kožních buňkách nevratné změny, které mohou vést ke vzniku vážných onemocnění. A nic na tom nemění fakt, že se tato onemocnění mohou projevit až v dospělosti.

Všechna nechráněná místa dětské pokožky proto ošetřujte opalovacím krémem. také za slunečných dnů denně prohlížejte a v případě jakýchkoliv podezřelých změn na pokožce navštivte neprodleně lékaře.

Opalovací krémy

Opalovací krémy a oleje patří k běžně používaným prostředkům ochrany proti škodlivému UV záření. Měli bychom je používat na všechna nechráněná místa pokožky a samozřejmě volit ochranný faktor krému dle doby pobytu na slunci a dle intenzity slunečního záření v daném prostředí.

Ovšem pozor, i když použijeme krém s odpovídající hodnotou ochranného faktoru a pečlivě jej aplikujeme na všechna nechráněná místa pokožky, ještě není vyhráno. Krém je totiž vystaven vnějším mechanickým vlivům, jako je stírání nebo smývání. Jeho ochranná funkce tak klesá nebo zcela mizí a je třeba ochrannou vrstvu krému neustále kontrolovat a obnovovat.

Sami dobře víte, že děti na pláži nevydrží jen tak ležet na dece či na lehátku, ale neustále jsou v pohybu, hrají si, koupají se, staví si hrady z písku nebo sportují a přitom často sedí nebo klečí na písku a krém z jejich pokožky se rychle stírá nebo smývá.

U krémů pozor i na možnost kožních alergických reakcí. Citlivá dětská pokožka nemusí snášet chemikálie, které se do ní z krému vsakují a může dojít k podráždění a dalším nepříjemnostem. Také z tohoto důvodu  byste krémy neměli vůbec používat u dětí mladších 6 měsíců. U starších dětí si raději  před odjezdem na dovolenou krém na dítěti vyzkoušejte.

Dětské oblečení s UV ochranou

Jak tedy nahradit nedostatky a nevýhody opalovacích krémů a přitom si pobyt u moře a na sluníčku   bez obav užít bez nadbytečných obav a zdravotních rizik? Odpověď na tuto otázku pro vás našli někteří výrobci sportovního funkčního oblečení, kteří vyvinuli UV oblečení.

Proti UV záření sice chrání i běžné oblečení, ale asi byste byli překvapení, jak nedostatečnou ochranu poskytuje. Vyjádřeno ochranným faktorem, bavlněné tričko  nabízí ochranný filtr asi 5 –10 abezpečný pobyt na slunci prodlouží maximálně na dobu okolo jedné hodiny. I když by tedy bylo dítě celý den na pláži v bavlněném tričku, většinu dne by před škodlivým UV zářením nebylo vůbec chráněno.

Se speciálním oblečením s UV ochranou je to ovšem  zcela jiné. Například dětské oděvy od renomované finské firmy Reima nabízejí ochranný faktor 50+, takže i dítě s fototypem 1 je v něm před UV zářením chráněno 5 – 8 hodin.

Ochrana prostřednictvím UV oblečení je přitom stálá, nesmývá se, nestírá, ani nedráždí a nepoškozuje pokožku. UV oblečení navíc bývá vyrobeno z lehkého, prodyšného a rychleschnoucího materiálu, takže v něm dětem není horko a mohou se v něm i koupat. Na rozdíl od bavlny při namočení neklesá ochranná funkce oděvu.

UV oblečení od hlavy až k patě

Dnes je nabídka UV oblečení tak široká, že není problém chránit s ním dítě doslova od hlavy až k patě. Velice praktické jsou dětské letní kloboučky vybavené UV filtrem, které chrání také před úžehem či úpalem a jejich lem poskytuje stín obličeji.

Dětská trička s UV ochranoumívají dlouhé rukávy, takže dobře chrání celé paže, kde se krém nejčastěji stírá či smývá. Vhodná jsou samozřejmě nejen k moři, ale do všech míst, kde je hodně slunečního svitu a vyšší dávky UV záření, například do hor.

Jak již bylo zmíněno, v UV oblečení se dá i koupat, takže je nasnadě, že na trhu jsou také dětské plavky a to v mnoha atraktivních provedeních od klasických, přes šortky až po dětské overaly na plavání.

Dětské sluneční brýle

U dětí nezapomeňte ani na dětské sluneční brýle. Kvalitní dětské brýle jsou vybavené UV filtrem, který bezpečně ochrání před škodlivým zářením a zrak dítěte ochrání. U menších dětí jsou velmi praktické sluneční brýle na gumičku, které nepadají z hlavy.

Fotografie – archiv firmy Reima

Publikoval(a) (373) 




Jeden komentář k “Cestujeme s dětmi k moři – pozor na sluníčko

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat