2012 27.01

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění trávicí trubice. Onemocnění v dětské populaci přibývá.Rozhodla jsem se, zařadit tuto knihu i na web pro maminky. Věřím, že se dostanene k lidem, kteří touto nemocí trpí a bude jim velkou nápomocí.
Informace mají cenu jen tehdy, pokud se dostanou k těm pravým lidem a ti je správně pochopí. Říká se to jednoduše, ovšem už hůř naplňuje, zejména jde-li o oblast medicíny. Latinské termíny a spletitá sucharská souvětí sice dodávají lékařským sdělením punc vědeckosti, nám, laikům, však po chvíli spolehlivě zablokují všechny cestičky do mozku. Proto jsem si před lety předsevzala, že mé články, ba i knížky, budou ke čtení, nikoli k zoufání. V případě knihy, kterou teď držíte v ruce, přiznávám remízu: Crohnova choroba a ulcerózní kolitida opravdu nepatří k onemocněním, která lze převyprávět lehounce a s vtipem za pár minut. Tím svízelnější jsou pro pacienty a také pro jejich nejbližší. Trvají léta, mají desítky různých tváří, jsou neviditelná, a přece všudypřítomná… Právě proto je dobré mít po ruce stránky, které vám odpovědí na základní otázky co, kde, proč, jak, kdy, ato v jakékoli fázi té či oné nemoci. Porozumět jí totiž znamená naučit se s ní lépe vycházet.

Autorkou je Renata Červenková – novinářka, která se už léta věnuje zdravotní publicistice (Mladý svět, MF Dnes, Marianne, Readerś Digest Výběr je autorkou výborné knihy Celiakie. Odborná spolupráce doc. MUDr. Milan Lukáš, Csc. – vedoucí lékař Gastroenterologického centra IV. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. (Galén)

Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (136) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat