2012 27.09

Děti a výuka jazyků: Kdy začít?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Děti se cizí jazyky začínají učit v čím dál útlejším věku. Většina rodičů si je totiž vědoma, že znalost cizího jazyka bude jednou pro jejich ratolest nezbytná. Existuje hned několik názorů na to, kdy by se dítě mělo začít učit cizí jazyk. Zatímco spousta dětí se začne cizí jazyk učit již od předškolního věku, někteří psychologové stojí za názorem, že je pro děti lepší nejdřív se pořádně naučit mateřštinu.

Kdy začít?

Děti si mohou více jazyků osvojit již od narození, vždyť právě mezi 2. a 8. rokem života se jazykové schopnosti dítěte rozvíjejí nejvíce. V mozku se totiž právě touto dobou vytvářejí jazyková centra a čím více jazyků se dítě v té době učí, tím více jazykových center se mu vytvoří. Později se už naučíme jen tzv. systémovému jazyku, tedy ne řeči jako takové, jelikož jazyková centra jsou již obsazena. Pokud jste tedy rodič a chcete využít jazykového potenciálu, které vaše dítě jako předškolák má, určitě se vám taková investice vyplatí. Dbejte ale na to, aby se díte jazyk učilo správným způsobem.

Jaký způsob výuky zvolit?

Nejdůležitějším faktorem je, aby byl váš jazykový vyučující výborný pedagog, jelikož děti jsou velmi vnímavé a přesně napodobují, co slyší. Lektor by ale také měl umět dobře přistupovat k dětem, které je často těžké motivovat. Jelikož je pro děti důležitá neverbální komunikace, tedy význam sdělení spíš než význam slov,  je důležité, aby lektor nepřeskakoval z jednoho jazyka do druhého, protože děti si pak zvolí raději vyjadřování v mateřštine. Pokud možno si tedy najděte co možná nejkvalitnější jazykovou školu s odborným lektorem. Spoustu tipů a referencí najdete na internetu, například skvěle ověřené jazykové školy v zahraničí má společnost ESL Jazykové Pobyty. Navštivte tuto stránku pro více informací.

Dnes již existuje široká škála možností, jak díte naučit cizí jazyk. Pokud vaši ratolest přihlásíte do jazykové školy, zkuste docílit návštěvy alespoň několikrát týdně. U malých dětí je totiž důležité, aby se v prostředí cizího jazyka pohybovaly co možná nejčastěji. Právě proto jsou třeba čím dál tím oblíbenější cizojazyčné školky, kde i děti mezi sebou komunikují v cizím jazyce. Další možností jsou jazykové pobyty v zahraničí, kdy dítě jede na zahraniční tábor s programem a různými aktivitami, v rámci něhož má i kurzy cizího jazyka v jazykové škole.. Většina takových pobytů je určena až pro starší děti nebo mládež, nicméně najdete i pobyty pro mladší. Nejoblíbenější jsou jazykové kurzy angličtiny. Výhoda jazykových kurzů v zahraničí je především to, že se dítě jazyk neučí samo a zároveň nemluví s dalšími dětmi v mateřštině. Jazykové pobyty v zahraničí ale zase nejsou pro každého. Nejdříve si ověřte, že je dítě dostatečně samostatné a dokáže vydržet několik týdnů bez rodičů.

Publikoval(a) (365) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat