2011 24.05

Dítě a pes (spolu, bezpečně, spokojeně)

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Titul „Dítě a pes“ vychází v nakladatelství Práh v řadě literatury pro milovníky zvířat. Navazuje na úspěšné knihy od světových veterinářů a cvičitelů zvířat (Psí pravidla, Svého psa nestřílejte, Tohle je kočičí svět apod.).

Kniha vysvětluje, jak vybrat vhodné psí plemeno, čemu je nutné psa naučit, jaké doma stanovit pravidla a jak dětem hravou formou vysvětlit správné zacházení se psy. Věcný a srozumitelný rádce se zaměřuje na praktické rady pro rodiče – jak odnaučit dítě strachu ze psů, jak se chovat vůči cizím psům, jak si všímat řeči psího těla, zda tolerovat pejska v dětské posteli. Kniha je zaměřena na budování zdravého vztahu dítěte a jeho chlupatého kamaráda: bezpečnost při hrách, procházky, výcvik i zábavné triky, které může dítě psa naučit.

Autorka knihy Dagmar Cutková, certifikovaná cvičitelka s průkazem European-Dog-Trainer, žije s rodinou a oběma psy v Dolních Rakousech. Vede psí školu. Pomáhá dětem, aby se zbavily svého strachu ze psů. Ve své škole organizuje kurzy pro děti a psy a funguje jako poradce pro rodiny v této oblasti. Se svými zlatými retrívry navštěvuje jako terapeut školy a školky.

80 stran formátu 170 x 240 mm, brožováno, celobarevné na křídovém papíru

Motto knihy:

„Dítě a pes jsou správná dvojka. Stačí se jen naučit pár základních pravidel soužití.“

Příklady kapitol knihy:

  • Jaký pes se hodí do naší rodiny?
  • Pes na pohovce a v posteli – ano či ne?
  • Správné hlazení, zdvihání a nošení
  • Učíme děti, jak vychovávat psa
  • Ať žije zábava – triky k naučení
  • Hry a hračky
  • Mé dítě se bojí – co mám dělat?
  • Setkání s cizími psy
  • Úmrtí psa a umění rozloučit se

Ukázky: Správné podávání pamlsků

Psi milují pamlsky a děti jim je nadšeně dávají. Dětská radost ale nebude mít dlouhého trvání, když máte doma pořádného hafana, který se vzrušeně vrhne po každé laskomině. To dítě jen pořádně vyděsí.

Proto musíte psa nejdříve naučit, aby si bral pochoutky velmi opatrně a nepoužíval při tom zuby. Pamlsek si také nikdy nesmí brát sám, ale počkat, až ho k tomu dítě vyzve. Teprve když to pejsek umí, dovolte dítěti, aby ho krmilo. Pamlsek mu nebude dávat prstíky, ale na dlani. Tím vyloučíte zranění, kdyby náhodou pes na opatrnost zapomněl.

Důležité: Je samozřejmé, že děti mohou krmit psy jen pod dohledem dospělých a za jejich výslovného souhlasu.

Uvedený trénink je vynikajícím cvičením i pro všední den s dítětem a psem. Když se pes naučí, že si pamlsek může vzít od dítěte až po povelu, ani ho nenapadne, že by mu ukradl nějakou dobrotu, která pro něj není určená.

Jak na to: Podržte psovi pamlsek před nosem. Zkusí-li po něm chňapnout zuby, odtáhněte ruku. Pak k němu opět ruku s pamlskem napřáhněte. Přiblíží-li se tlamou, řekněte „pozor“. Když vycení zuby, stáhněte rychle ruku. Pes rychle pochopí, že dobrotu dostane jen tehdy, když si ji vezme jemně tlamou nebo pysky.

Pokud jste cvičení zvládli, můžete přejít k následujícímu kroku. Pejsek se musí naučit, že si může brát jídlo jen po určitém povelu. Pamlsek mějte na dlani a přidržujte ho tam palcem. Chce-li si ho pes vzít, sevřete dlaň v pěst a počkejte, až opět poodstoupí. Teprve pak pěst opět otevřete. Tento postup opakujte tak dlouho, až se pejsek přestane pokoušet k dobrotě dostat. Bude na vás s očekáváním hledět. Pak otevřete ruku a současně řekněte „vezmi si“. Cvičení opakujte několikrát denně, aby si pes upevnil správný postup. Vždy trvejte na tom, že si pejsek musí brát odměnu opatrně.

Proskoč obručí

Jak na to: Dítě postaví obruč na hranu na zem. Svírá ji pevně jednou rukou. Ve druhé ruce drží pamlsek a láká psa, aby skrz obruč prošel. Když projde, je odměněn pochvalou a pamlskem. Tak si na obruč zvykne. Po dvou až třech opakováních dítě zvedne obruč asi pět centimetrů nad podlahu a pobídne psa, aby proskočil. V okamžiku skoku řekne dítě povel „hop“. I tento krok výcviku prosím dvakrát nebo třikrát opakujte. Skáče-li pes radostně skrz obruč, může ji dítě zvednout výše – řiďte se vždy velikostí psa.

Diváci ocení trik, kdy pes rozrazí papír, který obruč zakrývá. Budete potřebovat několik kousků barevného hedvábného papíru. Nejdříve s dítětem nastříhejte papírové třásně o šířce asi deseti centimetrů. Na vrchní konec obruče upevněte tři třásně a opět povzbuzujte pejska, aby proskočil. Když se vše daří, lepte na obruč další a další třásně. Nepospíchejte. Soustřeďte se na to, aby se pes cítil dobře a sebejistě proskakoval na druhou stranu. Konečným krokem je napnutí papíru přes celou obruč. Uprostřed udělejte dlouhý prostřih. Dítě jím prostrčí ruku s dobrotou a bude psa pomalu lákat, aby za rukou papírem prošel. Vždy dbejte na to, aby pejsek při trhání papíru nezažíval strach. Pokud se bojí, udělejte více prostřihů. Snažte se mu cvik zjednodušit a zpříjemnit. Postupujte pomalu od pouhého projití obruče až ke konečnému skoku skrz papír.

I když pes trik bravurně zvládá, nezapomínejte vždy papír uprostřed rovně či do kříže nastřihnout. Tím mu provedení tohoto veselého kousku velmi usnadníte.

Publikoval(a) (322) 
Štítky: , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat