2011 24.02

Historické osobnosti a jejich móda

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Zajímavosti z životů historických osobností a jejich móda.
Uvidíte na zámku Mníšku!

Zajímají vás drby, historie a máte slabost pro krásné šaty dam i oděvy pánů? Poslechněte si zajímavé povídání a prohlédněte si na 70 malých modelek Barbie a jejich mužských protějšků. Provedou vás historií módy. Poprvé tento víkend 26.- 27. 2. od 10.30 do 15.30 na zámku v Mníšku pod Brdy.


Možná víte, že Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, ale určitě vám neřekli, že anglická královna Alžběta měla na 3000 šatů nebo že císařovna Sissi neměla židle, protože se za všech okolností snažila udržet si krásnou postavu.

A pár dalších lahůdek ze života módy, možná vás překvapí: španělská princezna Markéta měla svatební šaty tak velké a těžké, že ji museli do kostela odnést. Francouzská císařovna Evženie měla jako první na své svatbě šaty v bílé barvě. Víte, že ve středověku nosili pánové boty tak špičaté, že do nich mohl uhodit blesk? Ženy měly na hlavě pokrývku jako Bílá paní. Rudolf II. nosil kolem krku tak velké okruží, že nemohl téměř hýbat hlavou. V rokoku zase měly dámy tak stažené pasy, že téměř omdlévaly a v parukách nosily ovoce a lodě. Móda ve své historii skrývá mnoho pikantností a u nás se je dozvíte.

Paní Jarmila Kupková, autorka malých kostýmů, je ušila se všemi drobnými doplňky podle portrétů nebo známých filmů. Ručně uháčkovala třeba spoustu maličkých růžiček na šaty madam de Pompadour. Taky dobové účesy jí stály spoustu mravenčí práce. Paruku pro rokokového kavalíra musela natáčet na párátka a složitý účes císařovny Sissi, která byla známá svými krásnými a bohatými vlasy, pletla z malinkých copánků postupně celý týden.

Malí i velcí, jste zváni do kouzelného světa módy a to za drobný peníz. Dospělí zaplatí 40 korun, děti do 15 let 20 korun a děti do šesti let mají návštěvu zdarma.

(J. Digrinová, kastelánka zámku Mníšek pod Brdy)

Publikoval(a) (517) 
Štítky: , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat