2012 22.02

Hraní s modelínou

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Hraní s modelínou patří mezi nejoblíbenější dětské činnosti. Děti rády pracují rukama a dávají tvar své představivosti. Rozvíjejí tak své estetické cítění, jemnou motoriku, představivost a další důležité schopnosti. Proto jsme vybrali několik tipů na nejzajímavější modelínové sady.

Přehled doporučených typů modelín a modelínových sad podle věku:

  1. Modelína pro děti od 2 let – modelíny Djeco a Hasbro Play Doh
  2. Modelína pro děti od 4 let – větší hrací sady Play doh, modelínové reliéfy Djeco
  3. Děti od 5 let – velké hrací sady Play doh a speciální modelína Pataminos


Modelína pro děti od 2 let – modelíny Djeco a Hasbro Play Doh

Nejmenším dětem vybírejte z těchto dvou možností:

  • modelovací sada Barevné příšerky od francouzské firmy Djeco: základem této vtipné a chytré sady je to, že obsahuje modelínu + kartonové dílky na dotvoření postaviček. Dětem stačí z modelíny (lehká, zdravotně nezávadná) vytvořit jednoduché “hroudy”, do kterých pak zapíchnou připravené kartonové tvary (v balení jich je 61 ks). Modelína pak zaschne a dětem zůstanou na hraní roztomilé postavičky, které si samy vytvořily!
  • menší sady se zvířátky nebo s jídlem od značky Play doh (Hasbro): modelína Play doh je absolutně bezpečná, neboť je vyrábí z přísad schválených pro používání v potravinářském průmyslu. Nelepí a nezanechává mastné stopy. Z jednotlivých barev lze míchat originální barvy dle své fantazie. Pokud se modelína nalepí na koberec, jednoduše ji nechte přes noc vyschnout a druhý den ji vydrolíte a vyluxujete.

Pro děti od dvou let doporučujeme malé sady, které vždy obsahují různé modelíny a vykrajovátka a jsou zvolené tak, aby hra s nimi byla zvládnutelná i pro malé děti od 2 let. Tyto sady mají i velmi rozumnou cenu, což oceníte zejména v případě, nejste-li si jisti, zda vaše dítě bude hra s modelínou bavit.

  • hrací sada Play doh v kyblíku se zvířátky nebo s jídlem: obsahuje vždy 4 modelíny a spoustu jednoduchých vykrajovátek, které po skončení hry můžete uklidit zpět do kyblíku. Díky němu je sada praktická i na cesty.
  • jídelní sada Play doh: podobně praktické jsou i tyto jídelní sady, obsahující kromě modelíny, formiček a vytlačovátek i hrací podložku. Vše lze opět uložit do krabičky, podobné oblíbeným dětským krabičkám na svačiny.

– jako doplněk doporučujeme sadu samostatných vykrajovátek se zvířecími motivy od firmy holandské SES. Můžete je využít nejen na modelování, ale i třeba při společném pečení dětských sušenek nebo netradičního vánočního cukroví (jsou ze zdravotně nezávadného materiálu).


Modelína pro děti od 4 let – větší hrací sady Play doh, modelínové reliéfy Djeco

Děti od 4 let mají již různé zájmy a jsou také už vcelku zručné, proto pro ně doporučujeme některou z tématicky laděných sad značky Play doh:

  • hrací sady se zvířátky: velmi pěkné jsou sady Play doh Opičí ostrov, Play doh Hrací sada se štěňátkem: obě dvě sady obsahují jako základ dané zvířátko, které samo o sobě slouží jako strojek na vytlačovánírůzných tvarů nebo prvků do hry. Dále řadu vykrajovátek a formiček, díky kterým děti pejskovi vytlačují štěňátka a granule pro ně, opičákovi zase banány, ananasy, hady či rozčepýřené chlupy na hlavě.
  • modelínová hra pro holčičky – Play doh Kadeřník: malé parádnice mohou trénovat tvorbu originálních účesů na postavičce z této sady, která nabízí kompletní vybavení kadeřnického salonu: hřebeny, nůžky, fén, zrcadlo, holicí strojek…
  • malým kuchařům (již od tří let) doporučujeme Play doh Snídaňový set, se kterým si vcelku jednoduchou formou, pomocí vytlačovátek a formiček, připraví bohatou snídani i celou řadu dalších jídel.


Jinou, neobvyklou formou hry s modelínou pro děti již od 4 let je tvorba modelínových reliéfů se sadami od francouzské firmy Djeco. Každé balení obsahuje základy pro vytvoření 5 zvířátek nebo princeznovských motivů. Děti přiloženou modelínu tvarují podle předlohy do požadovaného tvaru, pak ji dozdobí doplňky (oči, flitry…) a nechají zaschnout. Získají tak originální zvířecí postavičky pro hru nebo doplňky pro vyprávění pohádkových příběhů.

Děti od 5 let – velké hrací sady Play doh a speciální modelína Pataminos

Předškoláci jsou již velmi šikovní, můžete jim tedy vybrat někteoru z velkých sad od značky Play doh (firma Hasbro), zaměřených především na jídlo, nebo speciální modelínu Pataminos, ideální pro modelování krásných figurek pro hraní příběhů. Pokud nicméně dáváte přednost učení před čistou hrou, můžete svému předškolákovi pořídit hrací sadu v kyblíku s číslicemi Play doh.

Holky i kluci mají velmi v oblibě hrací sady Play doh Výroba dortů a Play doh Pizzerie. Obě jsou bohatě vybavené a nabízejí množství možností, jak detailně dotvořit svůj výrobek – dort či pizzu. Další oblíbenou sadou z této řady je Play doh Výroba zmrzliny.


Modelína Pataminos od francouzské firmy AladinE funguje na jinm principu než ostatní modelíny. Je vhodná především pro tvorbu figurek – postaviček, zvířátek, domků, aut, stromů…, které dětem zůstanou do další hry. Specialitou této modelíny totiž je to, že jednotlivé vytvarované dílky na sobě velmi dobře drží a nepadají. Děti již od 5 let mohou samy zcela jednoduše podle přiloženého návodu vytvářet postavičky, které vypadají velmi pěkně. Ty pak nechají vyschnout a druhý den si s nimi a s přiloženou hrací podložkou mohou hrát různé příběhy a pohádky podle vlastní fantazie.

autor: www.agatinsvet.cz

Publikoval(a) (2 132) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat