2010 24.07

Hry na prázdniny

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Na základě zkušeností našich zákazníků a našich vlastních rodin jsme pro vás sestavili seznam tipů na hry pro malé děti a předškoláky (plus pár tipů pro jejich případné sourozence – malé školáky), které můžete vzít s sebou na cestu a na dovolenou.

2. díl Hry na prázdniny (na pobyt)

Kritériem pro zařazení do této kategorie je originalita herního principu (aby nešlo jen o klasické posouvání panáčků po herním plánu) a také „rodinnost“ hry (aby partie hry byla zajímavá i pro větší sourozence a dospělé).

Hry pro 3 – 4leté děti

  • Activity Děti verze oblíbené společenské hry pro nejmenší děti. Ve hře se dva sloni procházejí po pralese a na své cestě mohou pokračovat, pokud splní úkol: šikovně znázorní nebo uhodnou zobrazovaný pojem. Obrázky se mají dětem, které hádají, znázornit pomocí pantomimy, kreslením nebo popisem. Když je pojem uhodnut, smí se slon posunout. Otázky jsou rozděleny do několika kategoriích, které přistupují k dětem individuálně. Hra podporuje rozvoj pohotových reakcí a schopnost slovního i mimoslovního vyjadřování. Hru lze hrát jako soutěž či jako spolupráci; obě varianty jsou dobré.
  • Krtečkova zahrádka herní plán ve hře se rozdělí na čtyři roční období a Krtek a jeho kamarádi procházejí těmito díly a poznávají věci, které patří k jednotlivým ročním obdobím. Děti se díky hře učí poznávat části roku a to, co je pro ně typické. Mimo základní hru lze ale herní materiál dobře využít i k improvizovanému loutkovému divadélku pro děti: k dispozici máte čtyři dřevěné figurky, herní plán znázorňující zahradu v různých obdobích roku a sadu kartonových výseků (hrábě, kytičky, listy, slunce…).
  • Trpasličí les princip hry vychází z pexesa – je třeba najít dva stejné dřevěné trpaslíky. Tato hra provedená ve dřevě je ale složitější: celkem 32 trpaslíků má holínky 8 barev (vždy jsou tedy 4 stejní). Najít dva ze čtyř stejných trpaslíků vypadá velmi jednoduše, avšak jen do chvíle, než zjistíte, že po uložení trpaslíků do jejich dírek s celou herní deskou (dřevěný talíř) zatéčíte, takže nikdo neví, kde jakého trpaslíka hledat…
  • Pino Sortino v této hře děti již o 3 let pomáhají skřítkovi Pinovi uklízet: čepici do skříně, míč do krabice s hračkami, zubní pastu do koupelny… Herní plán představuje čtyři místnosti, každá má v sobě „přihrádky“ na rozházené věci. Hra je krátká, do 20 minut, a třebadíky ní budou děti raději uklízet svůj nepořádek…


Hry pro děti od 5 let

  • Děti z Carcassonne dětská verze oblíbené hry pro dospělé Carcassonne má pravidla velmi příjemně jednoduchá (skládají se jen cesty). Hra je rychlá, do 20 minut je znám vítěz, kterým se při společné hře dětí a dospělých velmi často stává právě dítě (aniž by bylo nutné, aby ho dospělý nějak „nenápadně“ zvýhodňoval). Hru hrají již i 4leté děti.
  • Scrabble Junior adaptace klasické hry pro předškoláky či malé školáky do druhé třídy. Balení obsahuje dvě verze hry: jednodušší pro děti, které se učí poznávat písmenka (kladou kameny s pímeny na předepsaná pole na herním plánu), náročnější pro ty, které již mohou samy tvořit slova.
  • Monopoly Junior pěkná dětská verze klasické obchodní hry. Děti si kupují atrakce v lunaparku a vybírají poplatky, když se jejich kamarádi na nich chtějí svézt. Ani tato hra však není bez rizika, i v lunaparku lze zkrachovat…


Hry pro děti od 8 let

  • Jungle Speed hra zaměřená na postřeh. Cílem hráčů je zbavit se karet. Karty se odkládají na stůl a ten, kdo zpozoruje stejnou kartu, musí co nejrychleji chytit dřevěný „totem“ uprostřed stolu. Jednoduchý herní princip, ale spousta adrenalinu a zábavy pro děti i dospělé.
  • Ubongo neobvyklá hra původem z Afriky, vhodná pro děti i dospělé. Nejprve je třeba jako první vyřešit hlavolam – skládačku typu tetris (do určitého tvaru seskládat několik dílků) a pak můžete sbírat drahokamy. Na to vše je čas, jen dokud se neobrátí přesýpací hodiny.
  • Cluedo detektivní hra pro zkušené hráče z řad dětí a rodičů. Cílem je odhalit pachatele vraždy. Hráči musí zapojit celou řadu schopností: kombinovat, všímat si detailů, mást protihráče… Jedná se o napínavou hru vhodnou na společné rodinné večery.

Publikoval(a) (2 701) 
Štítky: , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat