2013 29.05

Jak vybrat dětské kolo

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Na kolo můžete dítě posadit, jakmile začne chodit. Tedy, ono to nebude hned opravdové kolo, ale odrážedlo, které ovšem dítěti dá ten nejlepší cyklistický základ. Kola přijdou na řadu později, a každá další velikost bicyklu umožní dítěti osvojit si další potřebné dovednosti. Pojďme si říci, jak kolo vybrat, a na co se při ježdění zaměřit.

Začněte s odrážedlem

jak_vybrat_detske_kolo_01Jak již bylo řečeno, dětské odrážedla jsou ideální pro začátky s cyklistikou. Jistě, jde to i bez nich, ale ne tak snadno a rychle. Na odrážedle se totiž dítě přirozeně naučí rovnováze a také zatáčení a odhadu vzdálenosti. Po přechodu na opravdové kolo pak často již ani nepotřebuje pomocná kolečka.

A jak by takové odrážedlo mělo vypadat? Jde vlastně o malé kolo bez pedálů, na němž se dítě pohybuje odrážením nohama od země. Mělo být bytelné konstrukce, ovšem nikoliv na úkor vysoké hmotnosti. Dítě musí být schopno s odrážedlem bez potíží manipulovat.

Je dobré, když má odrážedlo nafukovací zapletená kola a kvalitní hlavové složení, aby šlo pohodlně otáčet řídítky. Ta by měla být v ideálním případě opatřena pěnovým chráničem.

Na odrážedle by rozhodně mělo jít výškově nastavit sedlo. Dítě musí ze sedla dosáhnout pohodlně celými chodidly na zem, aby se mohlo dostatečně odrazit a také brzdit. Většina dětí brzdí nohama zcela intuitivně a bezpečně, takže není nutné, aby odrážedlo mělo pákovou brzdu, kterou děti stejně nejsou schopné stlačit.

Dětská kola 12“ a 16“

jak_vybrat_detske_kolo_03Nejmenší dětská kola se označují jako 12“ a 16“. Číslo udává průměr pneumatiky v palcích. Jsou ještě vybavena odnímatelnými pomocnými kolečky a brzdí se na nich protišlapem. Dítě by se na nich mělo naučit hlavně šlapat. Kolečka je dobré odstranit co nejdříve, jinak dítě přestane dělat pokroky.

Správnou velikost kola nejlépe poznáte tak, že si dítě stoupne obkročmo přes horní rámovou trubku, mezi níž a rozkrokem dítěte by mělo zůstat ještě na pěst místa.

Dětská kola 20“

„Dvacítky“ již mají klasické pákové brzdy a volnoběžný náboj, některá disponují také zadním měničem převodů a odpruženou vidlicí. Z toho vyplývají také dovednosti, které by si na nich děti měly osvojit.

Jde především o správné brzdění pákovými brzdami, o správné dávkování brzdné síly a jejího poměru mezi přední a zadní brzdou, a dále již také o měnění převodů. Díky odpružené vidlici mohou děti podniknout první výpravy do terénu.

Dětská kola 24“

Největší dětská kola, tedy 24“, již mají také přesmykač, takže mladé cyklisty učí, jak kombinovat přední a zadní převod. Pokud dítě z této velikosti kola vyroste, čeká na něj už dospělý model, u nějž se již může rozhodovat mezi silničním, horským nebo trekingovým kolem.

U všech velikostí dětských kol je důležitá nízká hmotnost, aby s nimi děti mohly manipulovat a jízda pro ně nebyla příliš fyzicky náročná.

Nezapomeňte na helmu!

jak_vybrat_detske_kolo_05Pro kvalitní a bezpečné cyklistické zážitky je dobré dítě vybavit také některými doplňky. Za všechny jmenujme ten vůbec nejdůležitější –  cyklistickou helmu. Tu by mělo dítě používat vždy a již od úplných začátků na kole, respektive na odrážedle.

Dětské cyklistické helmy musí být lehké a dobře odvětrané, hodí se rovněž, když mají nastavitelnou velikost. Při výběru si všimněte, zda má helma bezpečnostní certifikaci.

Přejeme vašim dětem hodně příjemných cyklistických zážitků a co nejméně rozbitých kolen!

Publikoval(a) (701) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat