2019 05.12

Jak zařídit pokoj předškoláka

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

V průběhu dětství se nároky na dětský pokoj rychle mění. Jak tedy pokoj zařídit, aby s dětmi držel krok co nejdéle bez velkých úprav?

Z herny se v předškolním věku stává pokoj, kde s nástupem do školy nesmí chybět prostor pro učení. V této době je důležité myslet dopředu a efektivně pokoj vybavit tak, aby nebylo nutné ho celý za pár let opět přestavovat.

1. Investujte do nábytku

Nábytek svou bude funkci plnit nejdéle, proto se vyplatí vybírat čistý a jednoduchý design. Pokud nechcete za pár let kupovat nábytek nový, který představuje největší položku při vybavování dětského pokoje, vyhněte se skříním v princeznovském stylu nebo postele ve stylu pirátského korábu. Takový nábytek rychle omrzí. Raději pokoj přizpůsobte aktuálním zájmům dítěte doplňky a vhodně zvolenou malbou.


2. Pohlídejte si materiály

Levný nábytek je často vyroben z materiálů nízké kvality. Při vybavování dětské pokoje dbejte na odolnost, pevnost, snadnou údržbu a zdravotní nezávadnost. Hledejte vybavení z přírodních materiálů, bez použití syntetických a chemických látek.

3. Funkční zóny

Pokoj rozdělte do tří hlavních částí – na spaní, na hraní a na učení.

Pokud je pokoj společný pro více sourozenců, snažte se vytvořit každému jeho část a pokoj současně rozdělit do zón, aby se děti navzájem nerušily při spánku, hraní a učení.

Malým dětem dopřejte v pokoji dostatek volného prostoru, ať si mají kde hrát.

Pro učení vybírejte místo s dostatkem světla. Stůl pro učení je možné pořídit i výškově nastavitelný, a tak poroste současně s vašim studentem. U židle nezapomínejte na ortopedické vlastnosti a možnou volbu výšky. Při vybavení pokoje počítačem dodržte doporučenou vzdálenost od monitoru.

4. Nepodceňte postel

Jednu třetinu života trávíme v posteli. Navíc v období dětství je ještě čas se pořádně pospat. Proto vybírejte kvalitní postel s roštem a pečlivě volte i matraci. Matrace mají živostnost až 10 let, rovnou tedy můžete pořídit kvalitní ortopedickou matraci, která dítěti vydrží celé studium na základní škole.

happy child girl having fun jumps and plays bed

5. Zamyslete se nad dostatečným osvětlením

Při výběru osvětlení dětského pokoje nemyslete jen na hezký vzhled, ale především na funkčnost a bezpečnost. Doporučeným základem bývá hlavní stropní světlo a minimálně jedno stolní světlo pro učení.

Důležité je brát v potaz velikost oken, celého pokoje, barvy nábytku, podlahy a zdí. U světlejších pokojů není potřeba tak silné osvětlení. Pokud máte vysoké stropy, volte závěsný lustr.

Stolní světlo by mělo být co nejvíce flexibilní. Je vhodné při práci u stolu večer současně využívat i jiný zdroj světla, aby nedocházelo k osvětlení pouze pracovní plochy. Při pohledu do tmavého pokoje dochází při přechodu očí ze světla do tmy a zpět k jejich rychlé únavě.

Publikoval(a) (118) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat