2014 26.09

Kreativní hračky

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Vybrat kreativní hračky, které by byly vhodné pro dítě, je mnohdy nelehkým úkolem. S otázkou jak se zaměřit na správný výběr tvořivé hračky, která by měla dítěti pomoci rozvíjet kreativní myšlení, se potýká snad každý rodič. Jakou hračku vybrat, aby dítě dostatečně zaujala, bavila ho, aby si s ní hrálo a zároveň se učilo? Která hračka dítěti přinese i něco víc než jen pouhé zážitky z hraní? Kreativita, představivost a kreativní myšlení dítěte by měly být „základními stavebními kameny“ při rozhodování a následném vybírání naučné hračky.

Kreativita se u každého dítěte projevuje jinak. Některé přímo vyzařuje obrovskou touhou po kreativitě, samo od sebe se snaží neustále něco vytvářet, přichází s novými nápady, chvíli neposedí, chce s vámi vařit, uklízet, touží se podílet na pracích na zahradě či kdekoli jinde, zkrátka musí pořád něco dělat. A jsou i děti, které nemají vysokou dávku kreativního myšlení, tvoření je nebaví, nemají k němu žádný vztah či k němu prostě jen nenašly tu správnou cestu. A právě od toho tu jsou kreativní hračky, které aktivnějším dětem pomůžou zkrotit touhu po tvoření a méně aktivním dětem naopak ukážou ten správný směr, díky kterému se začne zdravým způsobem rozvíjet jejich představivost i fantazie.

kreativni-hracky-1Správný výběr kreativní hračky, která bude dítěti darovaná ve správný moment, dokáže v dítěti probudit skrytý potenciál či nadání, o kterém jste vy, ani dítě samo neměli sebemenší tušení. Tvořivé hračky přináší různorodé variace zájmových činností, které povzbudí dětskou zvídavost.

Na trhu je v dnešní době nepřeberné množství naučných hraček. Kreativní hračky můžou aktivně rozvíjet kreativní myšlení u dětí, zvyšovat jejich představivost a zábavnou formou udělat z obyčejného hraní i něco užitečného. Tvořivé hračky děti zabaví i pobaví. Kreativita a představivost jsou u dětí jedny z nejzákladnějších vlastností, které se rozvíjí již v útlém věku. Jejich rozvoji mohou nenáročnou a nenásilnou formou pomoci právě tvořivé hračky, díky kterým se dítě naučí novým věcem a zároveň nebude brát učení jako povinnost, nýbrž jako zábavu.

Kreativní hračky se vyrábí pro kluky i holky různého věku a koupit je můžete například ZDE.  Jednoduše řečeno – tvořivé hračky neomezují pohlavím ani věkem. Každé dítě by mělo mít nějakou tu naučnou hračku. Tvořivé hračky hrají důležitou roli především u předškolních dětí, u kterých zvyšují představivost, kreativitu, zároveň je učí novým věcem a připravují je na nástup do školy. Tvořivé hračky může mít dítě doma, nebo se s nimi může setkat v mateřské škole, které takovými hračkami indisponují. Ve školkách hraje kreativita dětí důležitou roli. Děti se buď sami, nebo v kolektivu s více dětmi seznamují s naučnými hračkami.

Mezi tvořivé hračky patří například tzv. „mluvící hodiny“, které dětem pomáhají naučit se hodiny. Modelíny a plastelíny jsou jedny z nejoblíbenějších naučných her, díky kterým dítě rozvíjí svou motoriku a fantazii. Kreativní hračky jsou důležitým pomocníkem při vývoji osobnosti každého dítěte. Při hraní dítě zažije spoustu legrace i zábavy, ale zároveň udělá i „něco pro sebe, ať už si díky naučné hře zvýší představivost či vylepší kreativní myšlení.

kreativni-hracky-2

0-12 měsíců

U malých dětí není výběr kreativních hraček příliš pestrý, přesto by se ani na takto malé děti a jejich představivost nemělo zapomínat. Ať už se jedná o různá chrastítka, kousací hračky, plastové hračky, kde dítě ručičkama otáčí zvířátka umístěná v kruhu či všemi známé tzv. „měkké knížečky“ s obrázky, které může dítě kousat, mačkat, ale zároveň i obrázky vnímat.

13-24 měsíců

U dětí v tomto věku by se měl začít dbát důraz na kreativní myšlení. Svému dítěti a jeho představivosti bohatě pomůžete i tím, vezmete-li ho na obyčejné pískoviště s lopatkou a jednou bábovičkou a ukážete mu, jak bábovičky dělat. Můžete svému dítěti pomáhat se skládáním jednoduchého puzzle s velkými dílky či mu pořídit tzv. „vkládačku“, do které se bude snažit vkládat formičky dle jednotlivých tvarů.

2-3 roky

V tomto věku již dítě začíná plně vnímat a samostatně tvořit. Kreativní hračky pro děti tohoto věku jsou například barevné plastelíny, které dětí baví, či omalovánky a pastelky. Tvořivé hračky pro takto staré děti zahrnují i leporelo knížky, kde se dítě učí poznávat zvířátka či složitější puzzle.

3-5 let

Děti ve věku 3-5 let již mohou zkusit omalovánky, kde se klade důraz na složitější vybarvování. Nemusí se již omezovat na jednoduché tvary, můžete dítěti poskytnout například omalovánky, ve kterých bude poznávat nejrůznější povolání.

Ať už pro své dítě vyberete jakoukoli naučnou hračku, pravdou vždycky zůstane jediné – kreativní hračky děti prostě milují.

Publikoval(a) (1 758) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat