2012 23.01

Lego – nestárnoucí stavebnice pro všechny děti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Tato nestárnoucí stavebnice by měla být součastí všech dnešních domácností. Rozvíjí kreativitu dítěte, je barevná, plná dobrodružství, které s ní děti zažijí. V dnešním přetechnizovaném světě má své kouzlo. Jelikož máme doma několik krabic této stavebnice, zajímalo mě, jak vlastně tato jednoduchá kostka vznikla, zapátrala jsem a našla tyto informace. Věřím, že vás zaujmou.

LEGO group se zrodila v roce 1932, kdy chudý dánský tesař z městečka Billund jménem Ole Kirk Christiansen začal vyrábět dřevěné hračky. Ovšem legendární LEGO kostka přišla na svět až po druhé světové válce v roce 1949. Ole Kirk (1891-1958) byl vyučeným tesařem, pocházel z chudé farmářské rodiny a jako povolání si zvolil výrobu hraček. První roky se mu příliš nedařilo a rodina měla velmi hluboko do kapsy. V roce 1920, když se mu narodil syn Godtfred, nedosáhl Ole prakticky žádného pokroku. Nepřestává však pracovat a hraček má doslova plný dům.

Když je Godtfredovi čtrnáct, dostává firma nové jméno LEGO. Název pochází z dánského LEg GOdt, v překladu „dobře si hraj“. Chlapec již od dvanácti let pomáhá otci a brzy navrhuje své vlastní modely hraček. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří dřevěné kostky pro stavbu hradů, zdí a domů, obohacené o další méně obvyklé tvary. Velkou nevýhodou však je, že stačí i lehký otřes prkenné podlahy a i ty nejkrásnější stavby se hroutí. Ole byl nejednou svědkem takové události. Většina dospělých v té době viděla bortící se hrad z kostek.
V roce 1942 došlo poblíž Billund k nehodě a celá Lego továrna do základů vyhořela. To mohl být konec Lega hned v zárodku. Výrobu dřevěných hraček se však podařilo rychle obnovit a minimalizovat ztráty. O několik let později se Ole a Godtfred setkávají s návrhem dětského psychologa Hillaryho Page, který vytvořil princip, kdy kostky lze na sebe napojit, aby u sebe držely. Jako první v celém Dánsku koupili stroj pro výrobu plastových hraček, tehdy stál 30 000 dánských korun. Spojili své síly a nová stavebnice zaplnila pulty obchodů s hračkami. Očekávaný úspěch se ale bohužel nedostavil…. Nemohli to pochopit. Jak je možné, že o jejich stavebnici není vůbec žádný zájem? Výroba ostatních druhů hraček naštěstí pokryla vzniklou ztrátu.

V roce 1947 Ole Kirk a jeho syn Godfred obdrželi vzorek kostek vyráběných britskou společností Kiddicraft. Samojistící kostky Kiddicraft byly vynálezem britského dětského psychologa Hillary Harryho Fishera Page. V roce 1949 začaly továrnu v Billundu opouštět podobné kostičky, tzv. automaticky spojitelné kostky. Tyto kostky vyrobené z celuloidu připomínaly tradiční dřevěné kostky, přesto měly jedno zásadní vylepšení – držely pohromadě díky výstupkům. Takový výstupek se anglicky odborně nazývá stud.

V roce 1950 je Godtfred Kirk Christiansen jmenován víceprezidentem společnosti a přebírá tak většinu vedení firmy. Cestuje do Spojených států, kde se setkává s řadou odborníků ve snaze zdokonalit svou stavebnici. Změní proces výroby a Lego kostičky poprvé získávají podobu, která se prakticky nezměnila dodnes. Od ohromného úspěchu jej již dělí poslední krůček. Dochází mu, že stavebnice by potřebovala více oživit, a tak místo jednotvárných barevných kostek začne vytvářet letadla, vozidla, hrady, lodě, prostě celý svět z Lega. Cokoli vás napadne, je možné díky Legu vytvořit.

V roce 1958 umírá Ole Kirk Christiansen a jeho syn Godtfred pokračuje v jeho práci. Firma roste každým dnem. Dalším požárem je zničen sklad dřevěných hraček a je rozhodnuto jejich výrobu již neobnovit, produkovat se budou výhradně Lego kostky. Vznikají série Duplo pro ty nejmenší a Technik pro starší stavitele. Godtfred zakládá v Billundu první LegoLand (1968), svět kde je vše z Lega. Zábavní parky dnes stojí také v Anglii, Německu a v Kalifornii v USA. Z původních 6-7 zaměstnanců v roce 1932 se jejich počet rozrostl na téměř 10 000 po celém světě.

V roce 1979 usedl do čela společnosti další syn Kjeld Kirk Kristiansen, který byl magazínem Forbes v roce 2007 označen za nejbohatšího občana Dánského království se jměním přes 3,3 miliardy dolarů.

Konec jako z pohádky. Nutno mít na paměti, že za ním stojí dlouhá cesta se spoustou těžkých dnů a slepých uliček. Lego si však šťastný konec rozhodně zaslouží. V dnešní technikou posedlé době je tím posledním pilířem, který dokáže děti spolehlivě udržet dál od televize a počítačů. Rozvíjí kreativitu a při trochu šetrném zacházení vydrží i několik generací. Pokud tedy chcete investovat do zábavy svých nejmenších, je Lego bezpochyby jednou z nejlepších možností

Výroba kostek LEGO je doslova nadnárodní záležitostí. Kromě dvou továren v Dánském království se vyrábí ve Švýcarsku, USA, Jižní Korei, Maďarsku také v Česku v závodě v Kladně. Celkový roční objem vyrobených kostek je přibližně dvacet miliard, což je 600 dílků za sekundu.

Lego je určeno pro děti od 1,5 roku. Jednotlivé druhy stavebnic jsou označeny věkem, od kterého je vhodné si začít s danou stavebnicí hrát. Např. Lego Duplo (1,5+), Creator (4+), Belviele (5+), Minifigures (5+), City (5 +), D.I.N.O (5 +), Pirates (5 +), Atlantis (5+), Kindoms (5+), Cars (5+), Trains (6+), Piráti z Karibiku (6+), Stars Wars (6 +), Toy Story (6 +), Hero Factory (6 +), Harry Potter (6+), Stolní hry (6+), Technic (7+), Mindstorms (10+) a mnoho dalších, které jsem zajistě nevyjmenovala.

S Legem si určitě vyhrají i tatínci a dědečkové, proto záměrně nepíšu, do jakého věku je Lego určeno. U nás doma teď Lego jede ve velkém. Syn si od něj nemůže odtrhnout. Baví ho skládat domeček, zvířátka. Má celou farmu, ZOO a ještě autobus.

Na závěr bych chtěla ještě říci, že existuje tzv. Muzeum Lega, která se nachází v Praze. O tom bylo ale již pojednáno v jiném příspěvku na našem webu.

Zdroj: svetlega.cz, muzeumlega.cz

Publikoval(a) (390) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat