2010 27.08

O založení nové Plzně

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Když Schiebl sbíral pověsti o založení Nové Plzně, nalezl v archivu Národního muzea v Praze vzácný rukopis Kašpara Ladislava Stehlíka /1571-1611/. Rukopis obsahoval zápis podle vyprávění plzeňského měšťana Jakuba Stehlíka, narozeného roku 1480, který o založení Nové Plzně slýchával od svého otce Bartoloměje a od své báby Markéty. Ještě než Jakub Stehlík roku 1585 zemřel ve věku 105 let, zapsal jeho vyprávění Kašpar Ladislav Stehlík takto:

Když v Staré Plzni, kteráž nyní Plzenec slove, měšťané o to se radili, kterak by město své rozšířili a nenalezevše žádné příhodnosti pro to, neb městečko mezi vrchy a nerovinami postaveno bylo, musili od rozšiřování upustiti. Jednoho pak času měli u vězení svém dvě osoby, to se věděti nemůže, z jakých příčin se tam dostaly. Ty dvě osoby postavy mužské jsouce, žádaly měšťanů a starších téhož městečka, aby byly vedeny tu, kdež ony vědí, že by jim chtěly místo ukázati, na kterém by příhodné město postaviti mohli. I povolili tomu Staroplzeňští a vedli je v poutech na to místo, které jsou jim ukazovaly, až přišli k nějakému kostelíku, malému sv. Panny Barbory, který nyní kaple jest v klášteře bosáckém v ambitě, od toho pak kostelíku nedaleko byla krčma tu, kde nyní dům Heverníkův (čp. 115 v dnešní Zbrojnické ulici) stojí a tu byla silnice. Když pak na to místo přišli, ty dvě osoby těm, kteří je tu přivedli, mluvily, pravíce, aby tu město založili a o tom městu předpovídaly, že přijde k povýšenosti a pověst jeho, že jiným a mnohým národům známa bude a že Pán Bůh pro obyvatelův toho města cnost vždycky milostivým ochráncem jeho bude. A tak v ten způsob mnoho jiného předpovídajíce, oba zmizeli, tak že ani těch pout viděti nebylo. Hned jak se to stalo, oni oznamujíce sousedům svým Plzeneckým, po několika dnech počali město vyměřovati a tak v brzkém od toho času je založili.

I byl na tomto místě luh a křoví a volše, mnoho též i skály se ukazovaly. I dali městu tomu jméno Nová Plzeň proto, nebo prve Stará Plzeň byla, kterážto potom (neb toto město Nová Plzeň o mnoho větší vzrost vzala), Plzenec jako by malá Plzeň byla, jmenována až do dnešního dne jest. Dokládá se i to, že před stavěním toho města Nového na týmž místě mnoho plžů bylo, rovněž jako u Plzence, aneb u Plzně, dvora Radoušova.

Publikoval(a) (1 010) 
Štítky: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat