2012 11.05

Pampelišky – zábava pro děti i výborná jarní rostlinka

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Jarní příroda je velice krásná. Zdobí ji totiž několik nádherných rostlinek. Rostlina o které je řeč má typicky žlutavou barvu. Je poslem jara a sluníčka. Pro děti oblíbená k hrám, pro hospodyňky výborná surovina na jarní med, saláty, pro zahrádkáře a majitele trávníků nevítaný host, v lidovém léčitelství hojně využívaná léčivka. Ano, řeč je o pampelišce neboli smetance lékařské, mléčném lupenu, hadím mlíčí.

Smetanka lékařská je hojně rozšířená trvalka 5 – 40 cm vysoká s velkou odolností a schopností růst kdekoliv a v hojném počtu. Pampeliška je objevuje v bylinkářských tradicích po celém světě, včetně amerických Indiánů, Arabů, Číňanů a Evropanů. V Arábii ji používaly od 11. století do směsí bylin na čištění krve.
K léčení se využívá kořen, list a kvetoucí nať. Pampeliška se hodí pro jarní očistu jater.

Účinky pampelišky na organismus:

  • čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla
  • podporuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá proti zácpě
  • je močopudná
  • používá se při poruchách jater, ledvin, močových cest, žlučníku
  • snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků
  • pomáhá revmatikům
  • pampeliškový med je výborný proti kašli
  • pampeliškové mléko se používá k léčbě kuřích ok a bradavic
  • snižuje krevní tlak

Pampeliška se řadí mezi nejlepší druhy zelené zeleniny v Evropě. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, vitamínu K, vlákninu, je zdrojem beta – karotenu a vitamínu A.
Z čerstvých mladých lístků se lisuje šťáva a používá se při jarních očistných kúrách.
Mléčná šťáva je lehce jedovatá. Při doteku může vzniknout kontaktní dermatitida.

Využití v kuchyni

Listy pampelišky lze využít v kombinaci s další listovou zeleninou do výborných salátů. Hořkosladký kořen lze orestovat společně s karotkou a další zeleninou přidat do polévky, či podusit s cibulí a česnekem. K kořene je možné připravit i vynikající detoxikační čaj, zdravý pro játra.
Z květů např. domácí pampeliškový med nebo sirup.
Listy využíváme nejen na salát, ale i do vaječné omelety. Listy pampelišek pro využití v kuchyni sbíráme v březnu a dubnu nejlépe do Velikonoc, pak hořknou.
Z praženého kořene pampelišky se vyrábí náhražka kávy. Čaj se připravuje ze sušených kořenů nebo lístků.

Pampeliškový med

Suroviny: 400 ks hlavičkek pampelišky, 2 litry vody, 3 citróny, 2 kg cukr krystal

Postup: Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Pampeliška pro těhotné a kojící ženy

Při dodržování předepsaných dávek nemá vedlejší účinky. Její hořké látky, ale mohou přecházet do mateřského mléka a miminko jej může odmítat. Pampeliškový čaj i salát je silně močopudný, což může těhotným činit potíže. Nepijeme jej proto večer před spaním.

Pampeliška jako zdroj zábavy pro děti

Při pobytu na zahradě s dětmi, či procházkách do přírody se určitě setkáte s krásně žlutavě zbarvenými květy. Dětem se budou moc líbit. Děvčátkům můžete uplést věneček, chlapcům náramky. Batolátka vám zajisté pomohou se sběrem květů na med. Bude to pro zábavná činnost. Pozor si dávejte na včelky, které pampelišky opylují, také na klíšťata, která se na jaře v trávě hojně vyskytují. Maminky ale nebudou mít velkou radost, protože žluté květy dokáží veškeré oblečení pěkně umazat. Užívejte si tyto jarní procházky přírodou. Pampeliška brzy odkvete a po žlutých květech zůstane jen bílé chmýří. Poučte děti, ať je zbytečně netrhají, protože ve vázičce vám uvadnou a nebou tak krásné jako venku.

Zdroje:
Bohne, Volk, Dittus- Bar, Léčivé bylinky ve vaší zahrádce a kuchyni, Computer Press, Brno, 2011
Bowden J.: 150 nejtdravějšícj potravin na světě, Fortuna Libri, Praha 2011
Staňková – Krohnová, M.: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha, 2009

Přečtěte si také:

  • Porcování kapra (podrobné video)Porcování kapra (podrobné video) Hned na začátku porcování kapra uřízněte hlavu a to za skřelemi včetně prsních ploutví. Z hlavy připravíte rybí polévku. Další postup má více variant. Kapra můžeme porcovat na půlky […]
  • Která hračka skutečně rozvíjí? Jak se orientovat?Která hračka skutečně rozvíjí? Jak se orientovat? Hračky a hry existují od dávné minulosti v nejrůznějších variantách - od kousku dřeva, (které se v dětských představách stane např. panáčkem) až po složité mechanické hračky, které nás […]
  • HARIBO Konfekt – jednička mezi lékořicovými produkty HARIBOHARIBO Konfekt – jednička mezi lékořicovými produkty HARIBO Jedni ji milují, druzí ji zcela zavrhují - lékořice zkrátka nenechá svou chutí ani vůní nikoho chladným. Všem milovníkům „sladkého dřívka“ je jistě dobře známá produktová řada cukrovinek […]
  • Včelí produkty – med pomáhá dětemVčelí produkty – med pomáhá dětem Včelí produkty, konkrétně med, pomáhá dětem v léčení nočního kašle V tomto článku se dozvíte, že včelí produkty, konkrétně pravý včelí med vykázal v testech lepší účinnost proti […]
  • Hurá na pískovištěHurá na pískoviště Jaro je ideálním obdobím, kdy se s dětmi vypravujete ven na procházky na dětská hřiště a pískoviště. Děti si na pískovišti rozvíjí svou motoriku, potkávají se se svými vrstevníky, budují […]

Publikoval(a) (630) 

Nápady a inspirace

Vítáme nově příchozí:
Inspirujte se a sdílejte!

FB stránky
FB stránky
FB skupina
FB skupina
Přidej se
Přidej se



Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu.


im
2007-2018 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat