2012 25.01

Pastilky Xylitol pro děti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Při prohlídce ve třech letech svého syna nám náš pediatr doporučil pastilky Xylitol, jako prevence zubního kazu. Nikdy jsem o těchto pastilkách neslyšela. Mluvila jsem s lékařem ohledně užívání fluoridových tabletek. Když se starší syn narodil, tak se fluoridové tablety užívaly už od půl roku. Když se narodil mladší syn, tak to bylo až od prvního roku věku dítěte. V dnešní době se traduje, že je dávat až později. I zubní lékařka je k nich spíše skeptická. No co lékař to názor. Proto mě zajímalo, na jakém podkladě vlastně Xylitovové pastilky pracují.

Xylitol redukuje tvorbu zubního plaku, podporuje tvorbu slin, brání demineralizaci a působí též proti bakterii Streptococcus mutans, která je původcem zubního kazu. Xylitol je nízkoenergetické sladidlo přírodního původu. Z chemického hlediska se jedná o cukerný alkohol, který je obsažen v ovoci a v některých rostlinách. Průmyslově je vyráběn z březového dřeva. Dokonce i lidské tělo vyrobí 5 -15g xylitolu denně. Je stejně sladký jako cukr, ale má o 40% nižší energetickou hodnotu než řepný cukr. Energetická hodnota ve 100g je 940kJ. Je vhodný pro diabetiky, má nízký glykemický index. Xylitol má mnohostranné použití v klinické medicíně (infúze při těžkých stavech, diabetici, infekce v oblasti obličeje a dutiny ústní a prevence zubního kazu).

Klinické studie ukázaly, že při konzumaci xylitolu dochází ke snížení zubního kazu. U již vzniklých drobných kazů postupně došlo k zastavení jejich růstu. Dokonce jeden rok po začátku užívání xylitolu byl u testované populace zubní kaz zcela potlačen. Pravidelná konzumace přípravku s xylitolem u dětí redukuje výskyt zubního kazu. Xylitol je nejefektivnější prevencí v každodenní péči o chrup. Krátkodobá konzumace xylitolu – sníží množství S.mutans ve slinách a plaku. Při dlouhodobé konzumaci xylitolu – S.mutans ztrácí schopnost dokonale přilnout k povrchu zubů a snadněji se uvolňuje z plaku do slin. Na rozdíl od běžného cukru nesnižuje produkci slin a mění resp. zvyšuje pH v ústní dutině. Optimalizuje mikrobiální prostředí v dutině ústní.

Od roku 1988 je xylitol doporučen Světovou zdravotnickou organizací pro prevenci zubního kazu.

Místo bonbónu použijte xylitolovou pastilku! Xylitol = zdravý bonbón.
Zubní kaz je tedy multifaktoriální onemocnění, na kterém se podílí tzv.kariogenní mikroorganismy.

Kariogenní mikroorganismy se do dutiny ústní dítěte přenášejí slinou nejčastěji od matky.
Vznik kazu potom ovlivňuje výživa dítěte, ústní hygiena, příjem fluoridů, kvalita a utváření tvrdých zubních tkání, množství a kvalita slin a další faktory.
Zubní kaz je nejčastější chronické onemocnění dětského věku.
Zubní kaz je 5x častější než astma.
Zubní kaz je 7x častější než senná rýma.
Zubnímu kazu v raném věku umíme zabránit !

Z ekonomického hlediska při realizaci preventivního programu odpadne rodičům a jejich dětem opakované cestování ke stomatologům v pozdějším věku, ztráty času v pracovní i mimopracovní době a odpadnou i bolesti a stres u dětí.

Takže úkoly pro nás rodiče jsou jasné. Pečujte o chrup vašich dětí již prvního zoubku, pravidelně navštěvujte zubního lékaře, používejte fluoridové tabletky a také jako prevenci zubního kazu podávejte dětem pastilky Xylitol. Určitě jim budou chutnat. Jsou vyráběny s příchutí malinovou nebo mátovou. Můj synek si je velice oblíbil a on sám mě připomíná, abych mu dala růžovku. Jsem ráda, že na to myslí sám, i zoubky ho také baví čistit. Učí to i mladšího brášku, což je skvělé.

Zdroj: prevencezubnihokazu.cz
Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (1 007) 




Jeden komentář k “Pastilky Xylitol pro děti

  1. Xylitol

    Dobrý den,

    40 let lékařských výzkumů skutečně dokázalo, že xylitol pomáhá zabraňovat tvorbě zubního kazu, xylitol tak získal pozitivní ohlasy od šesti národních zubařských organizací.

    Více informací o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz/

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat