2010 23.11

Pohádka o nafukovacím balonku

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Do jedné malé vesničky přijely jednoho krásného letního dne kolotoče. „Co na takových kolotočích bývá? Co tam můžeme vidět?“ (děti odpovídají a zároveň některé kolotoče ukazujeme. Houpačka – houpeme se na zádech, řetízkový kolotoč – dvojice se chytnou za ruce a několikrát se otočí, horská dráha – uděláme hada a jedeme po třídě, v dřepu, ve stoje, nahoru, dolů, atd.)

A kromě těchto kolotočů tam byla také veliká střelnice. (zeptáme se, jestli všechny děti ví, co je to střelnice). A v takové střelnici se dá vyhrát spousta zajímavých věcí. Třeba růžičky – ukazujeme, jak čicháme k růžičce (zkusíme se nadechnout jenom nosem, mít pusinku zavřenou a při výdechu zase používat jen pusinku), pak si můžeme vystřelit také lízátko – všichni lížeme lízátko, nebo bonbon – kdo umí, zkouší střídavě nadouvat jednu a druhou tvář, jakoby cumlal bonbon. Někdo si také vystřelí třeba autíčko – vrčíme, snažíme se co nejvíce rozvibrovat rty.

Blízko kolotočů byl ale také jeden pán, který prodával balónky. Malé, velké, kulaté, šišaté, jaké kdo chtěl. Jeden balonek byl obzvlášť pěkný. Měl krásnou modrou barvu a byl pěkně kulatý. Také si s ním dal pán práci, aby ho pořádně nafouknul, zkusíme si to taky – všichni se snažíme pořádně foukat (dbáme na to, aby děti pěkně špulily rty). Když už se zdál pánovi dostatečně nafouknutý, zavázal ho provázkem, aby vzduch neunikl a připevnil ho k ostatním balonkům. Modrý balonek se pohupoval ve větru a byl hrdý na to, že je takový pěkně kulaťoučký a že si ho všichni prohlíží. Nemohl se dočkat, až si ho některé dítě koupí. Bál se, aby ho některý z větších balonků nezakryl a tak se snažil dostat se výš a výš a ještě se trošku nafouknout – pomalu nadouváme tváře, co nejvíc to jde, přitom si stoupáme a zvedáme ruce. Jenže, co se nestalo – jak se tak ten modrý balonek snažil dostat co nejvýš a být co největší a nejkulatější – najednou se přefouknul – a prasknul! – všichni se syčením vypustíme vzduch z tvářiček a sedneme/lehneme si zpět na zem.

Z krásného modrého balonku tak zbyl jen kousek modré gumy, který teď smutně ležel na zemi.

Pohádka nemá sice dobrý konec, můžeme ho ale využít k „ponaučení“. Ptáme se dětí, co si o tom myslí, když se snaží být někdo co největší a nejkrásnější, aby byl hodně vidět, jako ten modrý balonek v pohádce…

obtáhni barvami

Pohádka může posloužit zejména při skupinové logopedické terapii v logopedických třídách. Samozřejmě se ale dají využít i s dětmi v běžné mateřské škole. Děti se u nich protáhnou, procvičí jak hrubou, tak i jemnou motoriku. Zejména se ale snaží rozvíjet oromotoriku, regulaci výdechového proudu a obecně mimiku obličejových svalů. K pohádce je také tématický obrázek na vymalování a jednoduché grafomotorické cvičení.

Autorka: Bc. Veronika Zajíčková
Pohádka je zařazená do soutěže: Napište pohádku pro děti

Publikoval(a) (3 880) 
Štítky: , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat