2012 28.06

Pohádková zahrada láká k hrám i tvoření

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Publikace Pohádková zahrada, kterou vydává Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání, je plná konkrétních námětů, jak podporovat v dětech předškolního věku zájem o nejbližší okolí – o jejich zahradu.

Pohádková zahrada je určená především dětem z mateřských škol a jejich pedagogům. Obsahuje velké množství konkrétních námětů k hrám, tvoření, pozorování a dalším činnostem v zahradě. Veškeré náměty jsou doplněny nejen základními informacemi o zvířatech či rostlinách, ale i krátkými poutavými pohádkami, které pomohou učitelkám vtáhnout děti do tématu. Metodika je rozdělena na deset kapitol, z nichž každá se věnuje jednomu zákoutí zahrady a jeho typickým obyvatelům a rostlinám: mrtvé dřevo, keře, vrbový domeček, louka, kompost, strom, vyvýšené záhony, ohniště, divočina a jezírko. Kromě toho ve sloze najdou učitelé i velký barevný obrázek zahrady, který je určený na nástěnku ve třídě, a samostatný arch s kresbami zvířat a rostlin.

Autorkami jsou zkušené pedagožky z Lipky, Renata Czelisová, Kateřina Řeháková a Alena Uhříčková. Všechny náměty pocházejí z „lipkové dílny“ a jsou mnohokrát vyzkoušeny s dětmi, které na Lipku chodí do kroužků a na ekologické výukové programy.

Publikace Pohádková zahrada vznikla v rámci projektu Praktická environmentální výchova pro pedagogy, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Zdroj: www.lipka.cz

Publikoval(a) (298) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat