2012 02.01

Pohádky pro Kulíšky

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Výzva – Pro malinkaté kulíšky a jejich rodiče hledáme pohádky nebo básničky hladivé a hřejivé. Psané pro rodiče a děti po těžkém traumatickém zážitku. Pohádkami bychom jim chtěli dodat sílu a emoční a psychickou podporu. Prosíme o pohádky nejlépe s optimistickým koncem dodávajícím naději. Pohádky mohou v sobě obsahovat toleranci k jinakosti a pomoc lidem a dětem, jejichž příběh je mnohdy těžší než ten náš.

Občanské sdružení NEDOKLUBKO vyzvalo psavce i nepsavce k nádhernému počinu – k napsání pohádek pro kulíšky a jejich rodiče. Měly by je provázet zvláště v prvním období, kdy se kulíšek nečekaně a předčasně objeví a oni s ním zůstanou na dlouhé týdny v porodnici. Vybrané pohádky budou na kartách formátu A5 v porodnicích u inkubátorů k dispozici. Pohádky mají léčivý náboj. Lidé často po nich sáhnou, když je jim ouvej. A tyto pohádky mohou být darem nejen pro období v porodnici a nejen pro předčasně narozené děti.

Pokud už máte v hlavě a srdci nápad na pohádku nebo jste si vzpomněli na ty, co jste vymýšleli pro své děti nebo si pamatujete ty od rodičů a babiček, tak kulíšci a jejich rodiče na ně čekají. Hlas rodičů čtoucích pohádku je balzámem pro duši. Pohádka je však balzámem i pro bolavou duši rodičů na JIPu. Prosím o pohádky co nejvíce s vcítěním, co taková maminka u svého malinkatého miminka v inkubátoru potřebuje. Humor, nadhled, něco léčivého, kouzelného, … Nebo pohádky učící k přijímání jinakosti, respektu odlišných příběhů a pomoci třebas jen nasloucháním těm, kdo to právě potřebují.

Pohádky a básničky jsou ke čtení na kouzelném blogu http://pohadky-pro-kulisky.blog.cz

Pohádky, příběhy a básničky je možné zasílat na email: eli.asek@tiscali.cz nebo pohadky@nedoklubko.cz

Také můžete zavítat na web www.pohadky.nedoklubko.cz – zde je pouze vybraná tvorba.
Prosíme o pohádky s vcítěním, co takoví rodiče u svých dětí v nemocnicích potřebují. Hřejivé, hladivé a s pozitivním vyústěním.

V případě, že rádi kreslíte a chcete svou ilustraci věnovat Nedoklubku neváhejte a svůj obrázek předčasně narozeného miminka- tzv. kulíška nakreslete a zašlete náhled paní Edith Holé na email: eli.asek@tiscali.cz. Zde jsou pro inspiraci. Autorkou je Ida Novotná. Budeme rádi i za mandaly a ilustrace přímo k pohádkám.

Podmínky: Kresba na A4 jednoduchá černobílá. Z terapeutických důvodů chceme v knize spíše černobílé ilustrace vhodné k vykreslení. Proto je ale dobré, aby obrázky měly v sobě hravost a švih. Aby upoutaly i přestože nebudou barevné.

Pohádky i kresby se budou postupně shromažďovat a třeba se najde ochotný sponzor na vydání dalších knihy Pohádky pro kulíšky nebo omalovánek pro sourozence kulíšků.

Edith Holá, koordinátor projektu Nedoklubka “Pohádky pro kulíšky” http://edithhola.blog.cz
Sama napsala nejen duhové pohádky http://pohadky.nedoklubko.cz/category/pohadky-duhove/

Zdroj: http://edithhola.blog.cz
Lenka Štveráčková (www.mojebrisko.cz)

Publikoval(a) (709) 
Štítky: , , , , , , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat