2017 01.12

Porcování kapra (podrobné video)

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Hned na začátku porcování kapra uřízněte hlavu a to za skřelemi včetně prsních ploutví. Z hlavy připravíte rybí polévku.

Další postup má více variant. Kapra můžeme porcovat na půlky nebo podkovy. Pro další zpracování v prostředí domácí kuchyně je ideální a také nejjednodušší porcování na podkovy.

Podrobné video s ukázkou porcování kapra

Porcování na podkovy

Při porcování podkov veďte řez tak, abyste nezápolili se silnými kostmi u ploutví a na začátku hřbetní ploutve. Vůbec není třeba ploutve před porcováním usekávat, štípat či s nimi jiným způsobem zápolit. Z odříznuté podkovy totiž docela snadno odstraníte ploutev i s přilehlou­ kostí.

Také silnou, ostnatou kost na začátku hřbetu snadno odstraníte zaříznutím od shora z obou stran a poté vytržením.

Porce kapra – odstranění páteře

Jednotlivé podkovy pak snadno zbavíte silných kostí, tedy páteře a jejího spojení se hřbetem.

Podkovu položte na podložku na plocho a to tak aby páteř při stlačení byla pevná. Jestliže podkova při zatlačení na páteř pruží nebo se kýve, podkovu otočte. Seříznutím páteře z jedné i druhé strany získáte dvě porce kapra z každé podkovy. Ty už pochopitelně můžete použít k tepelné úpravě.

Z takto připravených porcí kapra už není daleko k úplnému vykoštění, tedy k přípravě kapra bez kostí.

Článek Porcování kapra vytvořen na základě zkušeností se zpracováváním ryb ve zpracovnách společnosti FISH MARKET a.s. a znalostí a doporučení kuchařského kouzelníka Petra Stupky.

Zdroj: trebonskykapr.cz

Publikoval(a) (805) 
Štítky: , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat