2010 02.06

Chomutov: Pověst o Kamencovém jezeře

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Na okraji města Chomutova leží světová zvláštnost – Kamencové jezero. Jeho voda má bohatý obsah kamence, takže je jezero prakticky bez živočichů – je totiž rozloženo na bývalých dolech na těžbu kamence a síry.

S jezerem je i spojena pověst o původu jeho vzniku. V roce 1588 se vracel chomutovský řezník Lazar Grohman z Jirkova do Chomutova a cestou jej nečekaně překvapila silná bouřka doprovázená vichřicí. Náhle se jeden z blesků zaryl do země a zničehonic stál vedle Grohmana chomutovský prorok – Suchý Merten. Ukázal na místo, kde uhodil blesk a řekl: “Na této bídné louce je ukryt poklad, který po mnoho roků bude sloužit rodinám a přinášet jim požitek.” Grohman se hned pustil do kopání a za chvíli narazil na kamennou a sirnou hlínu. Těžba obou surovin přinášela lidem hodně užitku do doby, než důl převzali noví majitelé. Ti byli lakomí a dělníkům nedopřávali lepší výdělek. Jednou se nečekaně v jedné z chodeb objevil silný proud vody. Majitelé dolu nedbali dělníků a tak voda prudce vyrazila a zaplavila chodby. Horníci jen taktak utekli, aby si zachránili holý život. Voda se pak začala rozlévat po povrchu a tak postupně vznikalo nové jezero, které dostalo název Kamencové.

Ještě jedna historie je spojena s Kamencovým jezerem. Jak známo, kamenec používají muži při holení, jestliže se říznou, aby jim zastavili tekoucí krev. Této skutečnosti kdysi využívaly i ženy před svatební nocí, a aby oklamaly svého nastávajícího, šly se do jezera vykoupat. Koupání před svatební nocí se však nedoporučuje mužům, protože kamencová voda dokáže nepříjemně stáhnout “vše” 🙂

Chomutov, historický průvodce a zajímavosti města, Podle F. Zábranského napsal a upravil K. Brožovský.

Publikoval(a) (2 456) 
Štítky: , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat