2012 20.04

Sázíme stromky, pracujeme na zahrádce

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Aktivity s dětmi: Sázíme stromky, pracujeme na zahrádce

Zabavit neposedné děti bývá mnohdy nadlidský výkon. Není to tak složité, jak se může na první pohled zdát. Výborným nápadem, jak s dětmi stihnout mnoho práce, naučit je vztahu v přírodě a ještě být na čertveém vzduchu? Vezměte je s sebou na zahrádku, do lesa, do skleníku.

Starší syn měl 3 roky a mladší má 18 měsíců. Oba jsou to velcí pomocníci, jak v domácnosti, ale především venku. To se jim moc líbí, běhat po dvorku, jezdit s malým traktůrkem, hrát si na pískovišti. Všechno jsou to činnosti, které podporují jejich psychomotorický vývoj. Na procházky chodíme také často, ale co je nejvíce zabaví je práce na zahrádce a ve skleníku. Nedávno jsme začali vysévat semínka ředkviček a salátu do skleníku. Moc se jim líbí, jak semínka začínají klíčit a každý den je všichni společně pozorujeme a dle potřeby zaléváme. Také na záhoncích venku již máme vysázené brambory a zasetou mrkev. Někomu se může zdát složité být s dětmi na zahrádce, neustále je musíte okřikovat, je ale nutné je zabavit, nechat je na jednom záhonku třeba pracovat s bagříkem, či traktůrkem, dělat bábovičky, a uvidíte, že vám práce půjde od ruky a vaše dítka budou spokojená.

Minulý týden jsme s klučíky a manželem sázeli smrčky a borovičky do horní zahrádky. Moc se jim to líbilo, hloubit jamky pro stromky, viděli tam žížalky, různé broučky, larvy.. I když nám práce trvala delší dobu, spolupráce našich synků byla bezvadná. Domů přišla celá posádka tak špinavá, že pračka musela nastoupit ihned. S manželem jsme měli příjemný pocit z dobře vykonané práce. Kluci měli zase zážitky s hledáním žížal a broučků. Tyto okamžiky jsou opravdu nezapomenutelné. Máte podobné se svými ratolestmi? Napište nám do redakce, rádi vaše příběhy zveřejníme.

Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (180) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat