2014 26.04

Slova a obrázky pro rozvoj dětské řeči

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

slova-a-obrazky-pro-rozvoj-detske-reciSoubor obrázků je určen dětem předškolního věku k rozvíjení řečových dovedností. Zásobu obrázkového a slovního materiálu lze využít ke zjištění vad výslovnosti a procvičení hlásky, kterou se dítě naučí pod odborným vedením v logopedické poradně. Hlásky jsou v knize seřazeny od jednoduchých ke složitým z hlediska vývojového a artikulačního.

Pokud dítě neumí některou hlásku správně vyslovit, obrázky jen pojmenujeme, aby slyšelo správnou podobu dané hlásky. Až se dítě hlásku naučí, obrázky využijeme k jejímu upevnění ve slovech. Abychom dítěti usnadnili zařazení hlásky do slov, nabízíme je k reprodukci – tzn. že dítě po nás opakuje slova, ve kterých umí hlásku vyslovit. Nemusí být pravidlem, že se mu naučenou hlásku daří vyslovit ve všech slovech.

Ze souboru obrázků lze čerpat náměty k jazykovým hrám i pro děti, které umějí správně vyslovit všechny hlásky.

Tvoření zdrobnělin, rýmování slov, rozvíjení sluchu pro hlásky, nalézání slov s opačným významem, skládání slov, tvoření vět – to jsou hry, kterými si dítě obohacuje slovní zásobu a získává jistotu v celkovém mluvním projevu.

Správná výslovnost, bohatá slovní zásoba a mluvní obratnost jsou základem úspěšného nástupu do školy.

K zakoupení zde: http://knihy.cpress.cz

Publikoval(a) (689) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat