2012 04.02

Solné jeskyně – zdraví pro celou rodinu

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Chcete si užít blahodárného vzduchu nasyceného minerály? Díky solným jeskyním můžete toto zažít. Vezměte sebou děti, ty se zabaví při hře, prospějte to jejich zdraví, vy si odpočinete, naberete sílu, zrelaxujete se při poslechu příjemné hudby. To za to určitě stojí, co říkáte?

Jak to funguje

Toto mikroklima nám solná jeskyně nabízí po celý rok. Stěny, strop i podlaha jsou vybudovány ze solných segmentů vytěžených v solných dolech. Ventilační systém, který vhání vzduch skrz solné stěny, zabezpečuje v jeskyni ideálně ionizované ovzduší. Při teplotě 20° C až 23° C se toto ovzduší obohacuje o minerály, které se v mořské soli nachází. Jedna procedura v jeskyni se podle pozorování vyrovná 2 až 3 dnům pobytu u moře. Po pravidelných procedurách můžeme již v průběhu jednoho týdne pocítit výrazné změny na svém organismu. Inhalace solí prosyceného vzduchu, působení soli jako podpora při léčbě onemocnění dýchacích cest, využití účinků minerálů obsažených v soli při potlačení různých alergií a kožních onemocnění.

Lékaři doporučují

Lékaři chápou pobyt v solné jeskyni jako podpůrnou léčbu a doporučují ho nejen osobám se zdravotními problémy, ale také zdravým jedincům, např. sportovcům, kteří potřebují po intenzivním tréninku dočerpat minerály. Tímto způsobem jsme schopni si udržet vysoký stupeň fyzické i psychické kondice. Může ho však absolvovat také člověk zdravý. Preventivně, třeba před obdobím chřipek nebo proto, aby se uvolnil a zbavil napětí, případně negativních emocí. Pokud hovoříme o psychice, dnešní svět, prostředí a shon nás velmi vyčerpávají. Léčebné a relaxační kůry v Solné jeskyni nám poskytuje tolik potřebný odpočinek a možnost načerpat nové síly. Procedury v těchto zařízeních absolvujeme v pohodlných křeslech za doprovodu konejšivé relaxační hudby.

V případě, že návštěvníky jsou malé děti s rodiči, mohou si v pohádkovém prostředí jeskyně do sytosti vyhrát s formičkami a vyzkoušet své stavitelské schopnosti s krystalky soli. Mají tak bezprostřední kontakt se solnými minerály.

Solná jeskyně slouží jako podpůrná a preventivní ozdravná kúra a současně jako velice příjemná relaxace. Pobyt v solné jeskyni působí pozitivně při mnoha zdravotních problémech:

  • Chronické onemocnění horních cest dýchacích – regenerace organismu po zápalech plic, průdušek, angínách a chřipkách
  • Kožní onemocnění, lupenka, ekzémy, vyrážky – při pravidelných návštěvách solné jeskyně se pokožka vyčistí a zjemní, upraví se pružnost, hydratovanost a prokrvení – zpomalí se stárnutí kůže a vyhladí vrásky
  • Alergie a astma
  • Uklidní se dýchací cesty kuřáků – regenerace dýchacích cest při odvykání kouření
  • Sníženou funkci štítné žlázy
  • Choroby srdce a krevního oběhu – normalizuje se krevní tlak
  • Příznivě působí na správné duševní rozpoložení člověka – mírní stres, napomáhá k obnově sil při přepracování a vyčerpání – zvyšuje obrany schopnost organismu a posiluje imunitní systém
  • Napomáhá spalování tuků – urychluje metabolizmus a mírní celulitidu
  • Regenerace po nemocech a zvýšené tělesné a duševní námaze

Kdy nejít do solné jeskyně?

  • v případě, že máte alergii na jód
  • zvýšenou činnost štítné žlázy
  • klaustrofobii
  • onkologická onemocnění
  • také pokud máte akutní virové onemocnění dýchacích cest, angínu atd.

V případě zdravotních problémů se doporučuje minimálně 12 návštěv, rozložených do 2-3 týdnů. Poté udržovací návštěvy 1 – 2x týdně v závislosti na konkretních potížich. Zdravý člověk může solnou jeskyni navštěvovat libovolně, v rámci prevence a relaxace.

Jak často solnou jeskyni navštěvovat?

U zdravotních problémů se doporučuje minimálně 10 návštěv v jedné kúře v co nejkratší době za sebou. Po uklidnění chronických potíží je vhodné opakovat kúru jednou za čtvrt roku v počtu alespoň 5 návštěv. Jedno sezení trvá tak 45 minut. Řada solných jeskyní nabízí pro děti speciální programy, zatímco dospělí odpočívají, o děti je postaráno. Hrají si opodál v písku.
Výhodou je, že s sebou nemusíte nic brát. Dostanete zde návleky a příjemný pléd, do kterého se zabalíte a pak už se můžete uvelebit na lehátko a relaxovat.
Před první návštěvou solné jeskyně je vhodné konzultovat svůj aktuální zdravotní stav s ošetřujícím lékařem.
Existuje i web, na kterém naleznete katalog solných jeskyní v celé České republice.

Zdroj: solna-orchidea.cz, kryocentrum.cz
Časopis Wellness, březen 2011
Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (131) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat