2011 26.06

Voskové pastelky a vodovky – náměty a tipy

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

U tvoření jsme se vrátili k voskovkám a vodovkám.
Jak předpřipravit obrázek, aby byla co nejvyšší pravděpodobnost, že se podaří i menším dětem? Na tvrdý papír tužkou předkreslím jednoduchý obrázek, který má minimum detailů. Předkreslený obrázek se vybarví. Čím méně detailů, tím lépe se obrázek vybarvuje. Vybarvený povrch obrázku musí být lesklý a kluzký. Přiznám se, že s vybarvením voskovkami pomáhám. Na děti nechávám “třešničku na dortu” – malování pozadí vodovými barvami. Co mám zkušenosti musím říct, že tento moment děti baví. Vodovky se po navoskovaném obrázku “svezou”.


Největší kontrasty (kromě bílé a černé) vedle sebe tvoří dvojice barev: červená a zelená; modrá a oranžová; žlutá a fialová. Obrázek vypadá nejefektněji, pokud se na něm objevují právě tyto kontrasty.

Tato výtvarná technika je bezva právě proto, že krásné obrázky mohou vznikat i doma za pomocí jen voskovek a vodovek (které se doma vesměs nacházejí a nejsou nijak finančně náročné ;-).

A ještě dodatek: krásně vypadají obrázky, na kterých má něco svítitit nebo zářit na tmavém pozadí nebo ve tmě: sluníčko, hnězdy, neony, lampy, ohňostroj – ale třeba taky rozsvícený vánoční stromeček: Jako inspiraci přidávám naše letní sluníčko.

Přeji krásné tvoření! Petra Fejtková
www.casprodeti.cz Tvoření a zábava pro děti v duchu tradic

Použitá literatura: Jablonská, A. Kouzelné barvy. Nápady pro malé výtvarníky. Praha: Knižní klub, 1997. (sehnala jsem v antikvariátu, doporučuji – je to moc hezká kniha).

Publikoval(a) (7 672) 
Štítky: , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat