2018 18.02

Vybíráte oblečení do školky?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Poprvé stojíte před rozhodováním, co tomu vašemu prckovi (který už tolik vyrostl, že může do školky) vlastně pořídíte do školky. A zjišťujete, že ono to zase až tak jednoduché není. Je totiž potřeba skloubit několik vlastností pořizovaného oblečení do kupy. A na nic nezapomenout!

Zjistěte si, co školka vyžaduje

Když se na nákup oblečení a obuvi do školky včas zaměříte, rozhodně se s tím poperete dobře. Stačí, aby vámi vybrané oblečení a obuv splňovalo několik základních předpokladů. A většinou vše najdete v požadavcích mateřské školy, kam bude vaše dítě chodit. Požadavky dostanete na první třídní schůzce. Anebo je často najdete i na webu vaší mateřinky.

Zdravotní nezávadnost

Co jistě musí splňovat obuv i oblečení vašich dětí, to je zdravotní nezávadnost. V podmínkách mateřinek se to někdy objeví, někdy ne, Ale je to hlavně v zájmu vašeho dítěte, aby chodilo správně obuté a oblečené.

Stejné je to v případě bezpečnosti, takže minimalizujte šňůrky, řetízky a další ozdobičky na oblečení. A ani nepořizujte nazouváčky ani pantoflíčky. Ani kdyby měly přes patu přendavací přezku (ve stylu Crocs).

Jednoduchá manipulace

Jistě v podmínkách mateřské školy najdete i požadavek na papučky nebo na venkovní tenisky, které si dítě zvládne samo nazout. Ve třídě je přes dvacet dětí a jen jedna, před poledne dvě paní učitelky. Kdyby měla každému dítěti zavazovat tkaničky na botách, ven se nikdy nedostanou. Anebo budou děti kompletně zpocené, než se podaří je doobouvat.

Pořizujte tedy boty přednostně se suchými zipy nebo s přezkami, které dítě bude schopno samo zapínat a rozepínat. CCC obuv například nabízí širokou škálu snadno nazouvacích a sundavacích bačkůrků i tenisek, polobotek a další obuvi.

Snadné nejen obouvání, ale i oblékání

Stejně jako je tomu v případě bot, je nutné i v oblékání paním učitelkám pomoci v tom, že budete dětem dávat takové oblečení, které se snadno obléká i svléká. Pokud má dítě na mikině zip, nevadí, že jej ještě neumí zapnout. To paní učitelky zvládnou během chviličky. Ale třeba knoflíky? To trvá věčnost je zapnout!

Až budete hledat vhodné oblečení, do které se lehce vklouzne a snadno se i zapíná, prohlédněte si Pepco leták. Oblečení je tu levné i praktické, většinou je velká nabídka také v bavlně. Potivějším dětem se poohlédněte třeba po merino vlně nebo po funkčním oblečení. Tím zajistíte, že i když se dítě běháním venku zpotí, nezůstane pak ve studeném mokrém oblečení. Vlna totiž hřeje, i když je mokrá. A funkční prádlo odvede pot do vyšších vrstev.

Náhradní oblečení je nutnost!

Nikdy nezapomínejte ani na balíček náhradního oblečení. Nejde ani tak o to, že se dítě snad mělo počůrat – ve školce se chodí na toaletu velmi pravidelně. Ale o to, že nehoda s vodou, jídlem, venku na blátě se může stát prostě kdykoliv a komukoliv. Tak ať se vaše dítě má ve školce do čeho převléknout.

Pokrývka hlavy v zimě, v létě

Poměrně důležitá je i pokrývka hlavy. V zimě je to automatické a nezapomínáme na ni. Ale v létě se na klobouček, kšiltovku nebo šáteček prostě moc nemyslí. Jenže děti bývají alespoň dvě hodiny venku. A pokud na ně bude pražit při procházce sluníčko, bude zle.

Stejně je potřeba myslet i na nečekané změny počasí. Proto ve školce vždy nechávejte i pláštěnku a gumáky, také mikinu navíc nebo lehkou šusťákovou bundu.

Rukavice na gumu

Je to sice protivné, ale rukavice raději šijte na gumu a provlékněte je rukávem. Když je přivážete k poutku, které je určené pro věšení bundy, bude guma s rukavicemi dobře držet i v kluzké podšívce bundy a rukávů.

Sportovní oblečení

Máte doma malou princeznu, která chce nosit šatičky a sukýnky i do školky? V tom není nejmenší problém. Jen na pobyt venku jí pořiďte sportovní oblečení. Venku se jí totiž bude mnohem lépe pohybovat v teplákové soupravě, při chladnějším počasí v šusťákové soupravě.

Co jí ale jistě vymluvte, je nošení šperků (i když dětských) do školky. Náhrdelníky, řetízky, velké klipsové náušnice, prstýnky a další zdobící vymoženosti by jednak mohly ve školce přijít k úrazu, jednak by ale mohly poranit i vaši princeznu nebo jiné děti.

Jednoduché klikací sponky do vlasů jsou v pořádku, ale náhrdelníky rozhodně ne. S těmi si může vaše princezna hrát, až přijde domů. A můžete si domluvit i návštěvy kamarádek ze školky, které si v domácím prostředí mohou spolu šperky krásně užít. Ve školce k tomu podmínky nejsou a ani nemohou být.

Spinkání

Pokud bude vaše dítě ve školce i spinkat, pořiďte pyžamko a našijte na něj poutka. Rozhodně nepořizujte overaly, ve školce se i v pyžamku chodí na toaletu, což by s overalem bylo jednak nepohodlné a jednak by dítěti mohla být po spaní nepříjemná zima. Pokud je zvyklé na ponožky, dejte mu i spací ponožky. A také mazlíka na snadnější usínání.

Všechny věci je samozřejmě nutné podepsat nebo alespoň vybavit monogramem. Rozhodně to nemusíte vyšívat, stačí vzít permanentní fix anebo fix na textil. A je hotovo. Vše zabalte nejlépe do textilní tašky nebo textilního vaku a jste připraveni odvelet dítě do další etapy jeho života.

 

 

Publikoval(a) (207) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat