2012 15.01

Význam rebarbory

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Reveň neboli rebarbora je vytrvalá zelenina a léčivá rostina s ostře kyselou chutí. Z listů používáme zdužnatěle řapíky zelené, růžové, až červené barvy. Reveň patří k našim nezdravějším zeleninám a je nepráven opomíjena.

Historie – Pochází z Číny a Tibetu. V 18. století se začala pěstovat v Anglii. Dnes je rozšířena do mnoha evropských zemí i u nás. 

Léčivé účinky reveně – Rebarbora obsahuje vitamín C, což je velice dobrý antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro dobrou fuknci kůže, její elasticitu.
Křemík se nachází v rebarboře, ale i chřestu či řapíkatém celeru. Váže na sebe vodu, takže napomáhá hydrataci pokožky, udržuje ji v dobrém stavu.
Rebarbora má vysoký obsah kyseliny jablečné a citronové. Obsahuje i vitamíny skupiny B. Bohatá je i na vápník, hořčík, mangan, křemík, draslík a vlákninu.

  • zbavuje střeva jedovatých látek, působí proti zácpě
  • zvyšuje činnost svalů
  • aktivuje energii buněk a vitalitu
  • pomáhá ženám v období menopauzy
  • působí proti neklidu a depresivním náladám, díky vysokému obsahu vápníku
  • reveň ničí bakterie v žaludku a střevech
  • pomáhá při hubnutí
  • omlazuje kůži, má blahodárné účinky na vlasy, nehty a pokožku

Nedoporučuje se: při onemocnění kostí, v dětské stravě, u pacientů s onemocněním močového systému a revmatismu. Dále při problémech s žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku, při náchylnosti k průjmům.

Významná zelenina v období těhotenství

Ač je to zvláštní a možná jste si myslely, že rebarbora je ovoce, já si to také myslela, ale je to zelenina. Jaký význam má vlastně v těhotenství? Ve třetím trimestru je rebarbora velice zdravá, protože je výborným zdrojem vitamínu C, vitamínu A, křemíku a vlákniny. Velké rebarborové listy jsou sice toxické, řapíky však mají skvělou chuť, i svými zkrášlujícími účinky. Skutečně – rebarbora je výborná na pleť. A vaše pokožka se samozřejmě s každým dalším týdnem víc a víc napíná a namáhá. Rebarbora jí pomůže k lepší kondici.
Zuby, kosti a vlasy (samozřejmě i vašeho miminka) se díky křemíku posilují a hydratují a udržují zdravé. Lidské tělo křemík velmi těžko absorbuje a každý den tohoto minerálu vyloučí 10 až 40 mg.

Využití rebarbory v kuchyni

Rebarbora se hodí do různých ovocných koláčů a moučníků s drobenkou, dále do kompotů a marmelády. Dá se podusit společně s trochou skořice, třeba i s jablky, přidat trochu medu a máte lahůdku na světě. Je to lahůdka, která má kyselou, ale zároveň nasládlou chuť. Nezvyklá je kombinace reveně s chřestem. K reveni se hodí sladkokyselé ovoce jako jsou pomeranče, z koření skořice.

Nákup a zpracování

Ideální je, pokud máte na zahrádce reveň a nemusíte ji nikde shánět. Pokud ne, tak oslovte známé, kteří mají zahradu a třeba vás revení podarují.
Raná reveň je k dostánání ve sklenících už v zimě – v lednu až v březnu. Z volné půdy je k dispozici až koncem července.
Nakupujeme jen pevné a nepoškozené řapíky. V chladničce reveň vydrží až 4 týdny.
Řapíky důkladně omyjeme, oloupeme, krátce povaříme, vodu vždy vylijeme. Při vaření nepoužíváme nikdy hliníkové nádobí. Kov totiž reaguje s kyselinou šťavelovou. Syrová i vařená reveň se dobře zmrazuje.

Pozor!! – Listy reveně jsou jedovaté, obsahují kyselinu šťavelovou. Reveň nikdy nejíme syrovou, neloupanou a ne častěji než 2 x týdně.

Rychlá buchta s rebarborou

Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, hrnek cukr moučky, půl hrnku oleje, hrnek mléka, rebarbora, skořicový cukr.

Postup: Nejdřív si očistím a nakrájím rebarboru, dám do hrnce, zasypu skořicovým cukrem a dám na chvíli dusit, aby rebarbora změkla.V míse si našlehám vajíčka s cukrem, do pěny, pak přidám zbytek surovin, zamíchám, vmíchám rebarboru (i s tou šťávou co vznikne), naliju na plech a dám péct.

Reveňová zavařenina

Suroviny: 500 g reveně, 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce medu, 250 ml ananasové šťávy, 2 lžíce citrónové šťávy.

Postup: Reveň omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm. Promícháme s želírovacím cukrem, medem a šťávami a přivedeme do varu. Vaříme 5 minut nebo déle, pak necháme vychladnout. Naplníme do sklenic, uzavřeme a obrátíme je dnem vzhůru, dokud zavařenina nevychladne.

Zdroj:
K. Oberbeil, CH. Lentzová, Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Libri, 2001
J. Bowden, A. Tannisová, 100 nejzdravějších jídel pro nastávající maminky, Fortuna Libri, 2010
Lenka Štveráčková – www.MojeBrisko.cz

Přečtěte si také:

  • Desatero zdravé výživy dětíDesatero zdravé výživy dětí Rozmanitost - dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež. Pravidelnost - nenechte děti se přejídat, […]
  • Školička bruslení 8/10Školička bruslení 8/10 Čtvrtá fáze: Vyjíždění zatáček na obou bruslích Vyjíždění zatáček na obou bruslích dokážeme nejjednodušeji změnit směr jízdy. Při vyjíždění zatáčky např. vlevo předsuneme mírně levou […]
  • Didaktická pomůcka: ovoce a zeleninaDidaktická pomůcka: ovoce a zelenina Didaktická pomůcka, vhodná na poznávámí ovoce a zeleniny, které jsou na suchý zip a knoflíky, čímž rozvíjí i jemnou motoriku. Dále se dá pomocí této pomůcky rozvíjet základní počty […]
  • Legendy města České BudějoviceLegendy města České Budějovice V jihočeské metropoli jsou zajímavá místa, o nichž se po staletí vypravují četné pověsti a legendy. Na náměstí Přemysla Otakara II. narazíme poblíž Samsonovy kašny na kámen, který se […]
  • Legenda o sovích strážcíchLegenda o sovích strážcích Příběh podle prvních tří stejnojmenných knih dětské knižní série od spisovatelky Kathryn Lasky se odehrává v unikátní australské přírodě mezi zvířaty. Mladý sameček sovy pálené a jeho […]

Publikoval(a) (291) 
Štítky: , ,

Nápady a inspirace

Vítáme nově příchozí:
Inspirujte se a sdílejte!

FB stránky
FB stránky
FB skupina
FB skupina
Přidej se
Přidej se



Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu.


im
2007-2018 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat