2011 17.11

Životospráva při léčbě atopického ekzému

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Atopický ekzém je chronické, silně svědivé, kožní onemocnění, které je spojené s častým rodinným výskytem astmatu nebo senné rýmy. Sklon k těmto třem chorobám, pro které se používá jednotícího názvu atopie, bývá dědičný. Odhaduje se, že výskyt atopického ekzému v naší populaci dosahuje v posledních letech 10 %. Děje se tak díky častému stěhování lidí do měst nebo větším znečištěním životního prostředí. Přesná a jednoznačná příčina atopického ekzému není známa. 

Při léčbě atopického ekzému nelze spoléhat jen na účinek léků. Velice důležitá je celková životospráva. Dostatek klidného spánku, nedráždivá strava, systematická péče o čistotu těla, vhodné oblékání, předcházení stresu a většímu fyzickému vypětí a pobyt v místech s příznivými klimatickými podmínkami jsou nedílnou součástí léčby atopického ekzému.

Průběh atopického ekzému může řada vnějších i vnitřních faktorů ovlivňovat. Je tedy na postiženém atopickým ekzémem, aby sám přistupoval k tomuto onemocnění zodpovědně a vhodnou životosprávou předcházel zhoršování příznaků.

Někteří rodiče si vedou deník, do něhož zaznamenávají změny ve stavu dítěte a díky tomu tak s postupem času dokáží odhalit příčiny, které zhoršení způsobují. Pečlivě je třeba hodnotit 1-3 dny před oživením ekzému.

Jídelníček: Sledujte vlivjednotlivých potravin na zhoršení ekzému u dítěte, pečlivě si vše zaznamenávejte, také i nová jídla, která zařazujete do jídelníčku, ať víte, jak na ně dítě reaguje. Např. nové druhy zeleniny, kravské mléko do jídla kojenému dítěti.

Počasí: Všímejte si vlivu mrazivého, větrného, horkého počasí. K častému zhoršení dochází při smogu, sychravém a mrazivém počasí. Snažte se pobývat při smogu a tomto nepříznivém počasí co nejméně venku.

Léky: Sledujte účinek léku, i to jak dítě reaguje. Poznamenejte si také dny, kdy dítě dostává kortikoidy.
Koupání: Všímejte si vzhledu kůže při večerním koupání a po něm. Dávejte si pozor na koupání ve volné přírodě- koupaliště, rybník.

Slunce: Všímejte si jak dítě reaguje na pobyt na slunci, zda se objevuje vyrážka na jiných místech, než bývá obvyklé.

Menstruační cyklus: U starších děvčat sledujete první měsíčky a jejich vliv na na ekzém.
Psychická a fyzická zátěž: Sledujte vliv psychické, fyzické zátěže, konfliktních situací a zhoršování ekzému.

Změny v životním sterotypu: Všímejte si vlivu pobytu na chalupě,u babičky, na horách, u moře.
Celkový stav: Zapisujte si nemoci, které dítě prodělalo, jak celkovou léčbu, tak i vliv na průběh ekzému. Sledujte stav ekzému 3 týdny po očkování.Všímejte si větší únavy.

Domácnost: Při stavebních úpravách, malování, velkém úklidu také dochází ke zhoršení příznaků.
Koníčky: Dítě provozuje řadu koníčků, které jim ekzém mohou zhoršovat. Věnujte tomu pozornost. Např. návštěva plaveckého areálu, delší výlety, jízda na kole, pobyt na hřišti aj. Sledujte též stav ekzému po návštěvě zájmového kroužku- pletení, háčkování, kreslení.
Snažte se chránit děti před kontaktem s domácími zvířaty.
Všichni členové rodiny musí přijmnout onemocnění jako skutečnost, naučit se znát jeho průběh a způsob ošetřování, aby mohli postiženému účinně pomoci v případě zhoršení.

Zdroj: Atopický ekzém, Š. Čapková, V. Špičák, F. Vosmík, Galén, 2009.

Publikoval(a) (212) 
Štítky: , ,




Jeden komentář k “Životospráva při léčbě atopického ekzému

  1. Petra

    Muj syn ma malicka atypickou plet, tak jsme zkouseli nejake masticky a nekdy se mu to zlepsilo, ale nikdy to nezmizelo uplne. Jednou po antibiotikach mel na nozickach jako casti supinkovity, cerveny, tak pry at hydratujeme…pak mi znama doporucila hlivu ustricnou. Musim rict, ze uz rok ji pouzivame a ekzem se ztratil. Je to tim, ze hliva resi puvod vzniku..ale samozrejme je dal treba hydratovat 😉 Staci se poptam v lekarne nebo se podivat na netu, jmenuje se to pro deti Hlivacek, delaji to jako sirup s prichutem (takze to i dobre chutna) a davaji k otmu figurky postavicek ze Ctyrlistku 😉 Hodne stesti

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat