2011 05.05

Iniciativa „Připraveny pracovat“ startuje

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

„Chceme vychovávat naše děti a zároveň mít možnost uplatnit naše vzdělání a schopnosti. Neplýtvejte naším potenciálem, stát si to nemůže dovolit.“

S tímto apelem se na vládu České republiky u příležitosti Dne matek obrací iniciativa „Plenkyvpraci.cz“, aby podpořila rodinnou politiku a rozhýbala trh práce pro matky s dětmi a vůbec všechny občany, kteří stojí o krátkodobé nebo částečné úvazky.

Akce zahajuje peticí na stránkách www.pripravenypracovat.cz

„V předvolebním období byla rodinná politika jedním z hlavních „taháků“ voličů k urnám a současný předseda vlády pan Petr Nečas v nejedné diskuzi podrobně popisoval všechna opatření, která rodičům po volbách pomohou skloubit rodinný a pracovní život. Důraz kladl na vlastní iniciativu rodičů, jejich zdravý úsudek a schopnost zvolit si takovou formu péče o děti, která bude v souladu s jejich životní strategií. Tyto záměry ale musely (doufejme dočasně) ustoupit snaze vlády o uskutečnění „velkých“ reforem. Rodinná politika se změnila v diskuze o výši státního rodičovského příspěvku, což je nejen nedůstojné, ale i dále neúnosné,“ píší iniciátorky akce „Jsme připraveny pracovat“ Jana Doválelová a Jana Vyhlídalová v petici adresované vládě České republiky.

Petice „Připraveny pracovat“ je určena všem, kteří mají malé děti a nebaví je nekonečné diskuze ohledně výše mateřské a rodičovského příspěvku. Všem, kteří nechtějí být závislí pouze na sociálních dávkách, nechtějí ztratit kontakt s prací, ale sehnat místo ve školce je téměř nadlidský výkon i pro tříleté dítě natož mladší. Těm, kteří nemají osvíceného zaměstnavatele, který by i přes větší finanční zátěž slyšel na flexibilní pracovní úvazky.

Svoji nespokojenost může kdokoliv vyjádřit na internetové stránce www.pripravenypracovat.cz a podpořit tak ojedinělou akci, která by měla rozhýbat stát i firmy k většímu pochopení pro flexibilní pracovní úvazky.

Petice požaduje realizaci jednotlivých kroků Národní koncepce rodinné politiky jako komplexních a na sebe navazujících opatření, nikoliv z kontextu vytržených „sociálních dávek. Nejsou-li peníze ve státním rozpočtu, mělo by se firmám umožnit, aby nesly část finanční zátěže a zodpovědnosti. „Zvýhodněte jejich úsilí i daňově, a to stanovením jak firemních školek, tak zaměstnaneckých benefitů (typu příspěvků rodičům na soukromé školky) daňově uznatelným nákladem,“ píše se v petici.

Celý text petice: plne-zneni-petice-pripraveny-pracovat

Kontakt na organizátory:
Jana Doválelová, jana.dovalelova@gmail.com
Jana Vyhlídalová, jana@vyhlidalova.cz

Publikoval(a) (100) 
Štítky: , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat