2012 20.01

5 aktivit pro děti: Lidské tělo

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Úterý: Dotkni se

Po: Šašek
Út: Autoportrét
St: Dotkni se
Čt: Panák
Pá: Anatomie předškoláka
Sobota: Den pro rodinu
Neděle: Den výletů, kamarádů a návštěv

 

Více her od Ženy007

 


Pondělí:Šašek

(pohybová básnička)

Když se tahá za šňůru, (zataháme na imaginární šňůru)
leze šašek nahoru. (jakoby lezeme po žebříku)
Rozhazuje rukama, (dle textu)
vyhazuje nohama. (dle textu)
Rolničkama zazvoní (zatřepeme hlavou)
a takhle se ukloní. (úklona)


Úterý: Autoportrét

Na velký balící papír nebo rozloženou kartónovou krabici obkreslete obrys ležícího dítěte. Nechte jej dotvořit zevnějšek pomocí vodovek, temperových či prstových barev. Mladším dětem budete muset pomoci, protože asi nebudou mít dostatek trpělivosti k dotvoření tak megalomanského díla. V čem jsi stejný jako dospělý? Čím se lišíš od ostatních?.

Středa: Dotkni se

Vystříhejte z přílohy kartičky a obraťte je textem dolů. Dítě obrátí stejně jako při pexesu dvě kartičky. Úkolem je, aby se části těla uvedené na kartičkách dotkly. Vystřídejte se. Můžete rozdávat trestné body, když se to nepovede. Ten, kdo jich bude mít nejmíň, dostane titul hadího muže (hadí ženy).
Ve skupině lze hru modifikovat tak, že každé dítě si vezme jednu kartičku. Dvě děti se musí vzájemně dotknout částmi, které udávají jejich kartičky. Ze všech dětí postavte tímto způsobem originální sousoší.


Čtvrtek:Panák

V létě panáka nakreslíte na chodník. V zimě ho můžete “nakreslit” izolepou na linoleum nebo koberec. Jestli máte nějaké bublinkové fólie (bývají v balících jako ochrana před poškozením zboží nebo v bonboniérách), vystříhejte čtverce z bublinkové fólie a sestavte je do tvaru panáka. Děti baví, když to při doskoku lupe.

Pravidla pro skákání: Dítě od čáry hodí kamínek do některého pole. Postupně skáče po jedné noze na každé pole kromě toho s kamínkem. To musí přeskočit. Na konci panáka se výskokem otočí o 180 st. a skáče zpět. Kamínek sebere ze stoje na jedné noze a vrací se k čáře. Mladší děti nechejte skákat snožmo a kamínek jim někam položte nebo jej zcela vynechejte.


Pátek: Anatomie předškoláka

 

 

Je možné, že vám tato aktivita zabere více než jedno dopoledne. Ale dítě velmi názorně pochopí zásadní anatomická fakta. Můžete využít figurku z úterý, když ji obrátíte na rubovou stranu. Nebo nakreslete další obrys.

Dále budete potřebovat: tenkou, bílou lepící pásku, libovolný obrázek kostry (na ukázku)
průhlednou izolepu a nůžky
nafukovací, nejlépe červený balónek a červené brčko, injekční stříkačku (není nutné, ale usnadní to práci),
použitou síťku od brambor, pomerančů, citrónů nebo mycí houbu
dva malé, pevné plastové sáčky, dva kousky chleba, trochu octa
stuhu délky 5-7 metrů
bublikovou fólii, ze které vystříhnete dvě plíce
2 ledviny a jeden močový měchýř vystřižený z tvrdého papíru

1. Kosti

Kosti drží tělo pohromadě. Co na sobě najdeš tvrdého, to je skoro určitě kost. Vzájemně se ohmatejte. Když všechny kosti pospojujeme, dostaneme kostru. Ukážeme dítěti kostru. Nechte dítě, ať bílou lepící páskou vytvoří na figurce kostru.

2. Plíce

Plíce jsou dva velké vaky, které se plní vzduchem. Při výdechu jde vzduch pryč a zase nabereš nový. Bez vzduchu člověk moc dlouho nevydrží, zkus, jak dlouho vydržíš nedýchat. Taky neumíme dýchat pod vodou, proto když se potápíš, tak se nesmíš nadechnout. Ryby to umí, ale těm to zas nejde na souši.
Hodně, hodně se nadechni a sleduj, kde všude se zvedá hrudník a břicho. Tam jsou schované plíce. Nalep je na figurku.

3. Srdce

Srdce je sval. Ten se zatíná úplně stejně, jako když zatneš ruku v pěst. Jak srdce pracuje můžeš cítit (nechte dítě ať vám i sobě položí ruku na hrudník a najde tep). Když srdce netepe, je člověk mrtvý.
Uvnitř toho svalu je krev, kterou srdce posílá cestičkami – cévami do celého těla. Funguje to asi takhle. Naplníte pomocí stříkačky balónek nad umyvadlem vodou, do otvoru vsunete brčko (cévu) a gumičkou nebo provázkem přivážete balónek k brčku. Když dítě zmáčkne balónek, vystříkne voda (krev) brčkem (cévou).
Přilepte srdce figurce na správné místo. Lepte průhlednou lepící páskou přes brčko. Balónek se občas nesnese s lepící páskou a praská.

4. Mozek

Mozkem myslíš. Mozek říká tělu, co má dělat. Najdeš ho uvnitř lebky. Ten, kdo má hodně poškozený mozek, je často postižený. Třeba nemůže chodit a musí jezdit na vozíku. Neznamená to vždycky, že je hloupý, jenom jeho mozek neumí tělu poslat správný příkaz, aby chodilo. Aby sis nezranil mozek, je důležité nosit přilbu když třeba jezdíš na kole. Kde ještě nosí lidé přilbu? (Motorkáři, na staveništi, …)
Mozek vypadá trošku jako houba. Podejte dítěti zmuchlanou síťovku či houbu a nechte ho, ať ho izolepou přilepí na správné místo na figurce.

5. Žaludek

Co se stane, když spolkneš bonbón? Kam se poděje? Dlouhou trubičkou sklouzne do žaludku. Ten vypadá jako balónek nebo třeba malý sáček. V tom sáčku jsou žaludeční šťávy, které bonbón rozloží. Žaludeční šťávy jsou něco jako hodně silné sliny. Nalejte do obou pevných sáčků vodu a trošku kápněte octa.
Když jídlo pořádně pokoušeš, žaludek s ním nemá moc práce. Pokrájejte nebo nadrobte jeden kousek chleba do jednoho sáčku.
Když ale hltáš, tak se žaludek nadře a bolí. Hoďte celý kus chleba do druhého sáčku.
Pozorujte, který se rozmočí dřív. Tak tohle bříško nebude bolet. Který žaludek bys chtěl?
Pořádně vybraný sáček zagumičkujte a průhlednou izolepou přilepte na figurku.

6. Střeva

A kam jde ta kaše z žaludku? Do dlouhé, předlouhé, strašlivě zamotané trubičky. Říká se jí střevo. Tam si z kaše tělo vezme všechno užitečné, co by mohlo potřebovat (tady můžete zabřednout do diskuze o zdravé výživě)
Střeva u dítěte jako ty měří asi stejně jako tahle stuha. Pomůžeš mi ji natáhnout?
A teď ji musíme namačkat od žaludku do celého břicha. Úplně na konci se z kaše stane hovínko a tobě se začne chtít na velkou. Připevněte stuhu na figurínu lepící páskou.

7. Ledviny a močový měchýř

Čím to, že čůráš? Kde se bere čůrání? Čůrání,doktoři říkají moč,vyrábí ledviny. Vezmou to, co jsi vypil a přidají to toho to, co tělo nechce (škodliviny). Celé to pošlou do močového měchýře. Ten se kapku po kapce plní, až se ti chce čůrat.
Ledviny vypadají jako fazole a jsou tam, kde děti mají na zádech pod pasem dva důlky. Dospělým už důlky nejsou vidět. Nalepíte na figurínu ledviny a močový měchýř.

Sobota

Den pro rodinu. Co tento víkend podniknete?

Neděle

Den výletů, návštěv a kamarádů. Kdo je oblíbeným kamarádem vašeho dítěte?

www.zena007.cz   – Rodina a domácnost s málem

Vyzkoušeli jste některý námět? Jak se vám líbil a jak vás to bavilo? Pošlete mi obrázek s výtvorem, vložím ho sem.

Publikoval(a) (90 040) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat