2011 05.12

Hudební projekt pro děti a rodiče

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Nové album Bongo BomBarďák, za kterým stojí animované trio 3B, navazuje na úspěšnou „jedničku“ Bongo BomBoniéra. I tentokrát si kapela 3B (Best Boy – kytara, zpěv / Bibi – basa / Bongo – bicí) přizvala několik kamarádů, aby jí s nahrávkou pomohli. Na albu tak najdete písničky od kapel, jako je Jablkoň, Obří broskev, Poletíme?, Yellow sisters, Žamboši, Květy, Slávek Janoušek, Karolína Kamberská « skrýt následující
a další. Celkem jich je na albu osmnáct, hned první skladba pobízí k interaktivitě a děti mohou soutěžit o ceny prostřednictvím webu www.bongobombardak.cz. V kapele se však tentokrát udála veliká změna. Beatboxer a showman BomBarďák fascinoval kapelu natolik, že ho nejen pozvala k natáčení, ale pojmenovala po něm rovnou album. BomBarďák provází celou nahrávkou, komentuje, beatboxuje (nebo si to alespoň myslí) a rapuje tak, že nezná kapra… tedy bratra. „Naprosto nás rozsekal, ještě teď vidím před sebou naše první setkání, OMG a samozřejmě taky LOL a ROFL,“ svěřuje se leader kapely Best Boy.

CD opět obsahuje dárek ve formě volné vstupenky do zábavního rodinného parku Bongo. Na výběr je Bongo v Brně (www.bongobrno.cz) nebo Galaxie ve Zlíně (www.galaxiezlin.cz).

Celé album otevírá skladba Šnek písničkáře Montyho, jejíž tragikomický text vychází přímo ze života. Monty k tomu říká: „Píseň se zakládá na tragickém příběhu ostravské legendy Míti Dostála, který před mnoha lety choval v koupelně šneka. Osud Dostálova šneka je popsán v poslední sloce písně. Ovšem přibičtí šneci se těší dobrému zdraví a jejich vitalitu společně s dětmi bedlivě hlídám.“ Tato píseň o nezvyklém domácím mazlíčkovi v sobě ukrývá jednu „volnou sloku“, nebo spíš výzvu: „Pojďte taky zpívat o svém zvířátku.“ Na web kapely www.bongobombardak.cz pak mohou děti či rodiče posílat videa s vlastní slokou. Soutěží se o hodnotné ceny (viz. záložka „soutěže“ na zmíněném webu). Dá se ale soutěžit i bez videa a na zcela jiné téma. Protože 3B se cítí být kapelou v podstatě mezinárodní, tak i tentokrát pozvali kolegy ze zahraničí. Slovensko zde reprezentuje kapela Režimy a zpěvačka Monika Satková. A pokud děti znají některá slova ze „slovenčiny“ uvedená v písni, opět mají šanci si zasoutěžit. Bibi dodává: „Je nám líto, že malé děti už nerozumí slovenštině a přitom rap v ní zní tak úžasně, co říkáte? Třeba tahle písnička trošku pomůže k porozumění. Například já díky tomu zjistila, že Kroch Kroch, není zkratka pro dvojitou „krochnu“, kterou používal slavnej lotr Babinskej.“ Album opět uzavírá ukolébavka, tentokrát ve francouzštině (na albu Bongo Bomboniéra to byla velština) od kapely Bran.

Album je opět plné ilustrací Rudolfa Brančovského, který vtiskl tvář i samotné kapele 3B. Jeho hravé kresby provázejí celý projekt od počátku a jsou i základem animovaného videoklipu Šnek, který vznikl pod taktovkou Jana Mikoty. Rudolf Brančovský je zároveň i leadrem kapely Poletíme? a autorem skladby Bubák. „Z vlastní zkušenosti dobře vím, že noční bubáci a bubáci vůbec v jakýchkoliv formách jsou pro děti zásadní téma,“ svěřuje se Brančovský. „Jako malej kluk jsem se připravoval na jejich návštěvu tím, že jsem si pod postelí nebo pod polštářem hromadil různý zbraně… tenisovou pálku, meč, střílecí auto, stříkací pistolku. Když zbraně nepomáhaly, tak jsem je zaháněl písničkami. Tato písnička je o statečných dětech, které bubáka zvládly vyhnat samy bez pomoci rodičů, a o bubákovi, kterému jeho lži nebyly nic platné a skončil tak, jak se patří… na ulici.“

„Takže je to jasný, né? Bubáci na ulice a BomBarďák do palice,“ konstatuje BomBarďák.

Album Bongo Bombarďák je další z alb zaměřených na kvalitní hudbu pro děti, kterou můžete u vydavatelství Indies Scope nalézt (např. letošní Říkadla a křikadla Karolíny Kamberské, dříve vydané Hrajeme si u maminky a Studánko rubínko Hradišťanu či řada dalších).

Publikoval(a) (227) 
Štítky: , , , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat