2016 05.11

Jak si vyrobit papírového draka

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

K podzimu patří pouštění draků, teda alespoň za našich dětských let tomu tak bylo. Dneska většina dětí se raději věnuje jiným zálibám, především počítačovým hrám. Je to trošku škoda, vždyť pouštění draků je stará tradice, která má svoje kořeny již v Číně. Radost, když se takový ručně udělaný drak vznese je určitě větší než nějaká výhra ve střílečce.

Milý tatínkové zavzpomínejte si na svoje dětství a zkuste si vyrobit s dětma svého draka dle našeho návodu. Maminky zase rády pomůžou s kresbou, motáním bábrlat. Třeba ve vašem okolí se koná nějaká ta drakiáda, kde se bude moci se svým výtvorem pochlubit a vyhrát i nějakou tu cenu.

Pomůcky:

  • dvě lehké laťky ze dřeva, pro malého draka postačí i třeba dlouhé špejle
  • arch tenkého bílého, nebo hedvábného papíru,
    případně lze použit i igelit ( ne však mikroten)
  • pastelky, vodovky
  • barevný či krepový papír na ocas
  • tenký režný špagát na kostru
  • lepidlo – herkules, nebo lepící pásku
  • motouz na pouštění draka

Návod:

  1. Laťky, které nám budou tvořit kostru draka uřízneme v poměru délky 3:2
    (např. 75 cm :60 cm)
  2. Kratší laťku přeložíme přes tu delší ve 2/3 její délky
    a svážeme provázkem, či lepenkou do kříže.
  3. Přes obvod kostry napneme špagátek tak, aby se laťky neprohýbaly a špagátek byl napnutý. Můžeme si pomoci, když na koncích latěk uděláme zářezy.
  4. Takto udělanou kostru položíme na arch papíru, obkreslíme zhruba 3 cm přesahem.
  5. Vystřihneme a pomalujeme, či jinak vyzdobíme dle své fantazie.
  6. Přesah ohneme, potřeme lepidlem a přelepíme přes provázkovou kostru draka, můžeme použít i lepenku. Dáváme pozor, aby papír byl řádně vypnutý a necháme zaschnout, zajistíme třeba kolíčky na prádlo.
  7. Mezitím si můžeme vytvořit ocas draka. Na špagátek navážeme bábrlata z kousky krepového či barevného papíru, který skládáme do harmoniky, v půlce přehneme a uvážeme. Ocas neslouží jenom na ozdobu, ale pomáhá drakovi se stabilitou. Měl by být dlouhý asi 2 metry a jednotlivá bábrlata by měli být od sebe asi 25 cm. Z krepového papíru můžete udělat drakovi i uši, ale dávejte si pozor, aby byly na obou stranách stejně dlouhé, jinak se drak bude převažovat na jednu stranu.
  8. Nyní si připevníme provázek, nebo silonové lanko, na kterém budeme draka pouštět.
    Vyměřte si od bočních a horních rohů 10 cm, od spodního rohu 10 cm. V těchto místech si nalepte z obou stran čtvereček izolepy cca 3 x 3 cm, pro zpevnění papíru, aby se nám drak protažením provázku nepotrhal. Provázek uvažte v označeném místě na rubové straně, propíchněte izolepový čtvereček a protáhněte jej na lícovou stranu. Na druhé straně prostrčte provázek přes druhý čtvereček opět směrem k nosníku a uvažte. V místě křížení uvažte očko, ve kterém se bude druhý provázek pohybovat. Provázek musí mít určitou vůli. Konce provázku nechte být o něco delší, abyste mohli provázek nastavit. Při pouštění draka se vítr opírá do lícové plochy draka, tam kde jste nakreslili jeho tvář. Nosníky rozumíme dřevěnou konstrukci.
  9. Aby vám drak dobře létal je poslední krok nejdůležitější. Opřete dolní špičku draka o zem, chyťte provázky v místě jejich překřížení (očko). Provázek by měl směrovat k zemi pod úhlem 90 stupňů, drak však pod úhlem 60 stupňů. Jestliže vám úhly nesedí upravte délku provázků, které jste přivázali k nosníkům (buď je prodlužte, nebo zkraťte dle potřeby). Místo, kde se kříží provázky, tak pevně svažte a připevněte lanko, na kterém budete draka pouštět.
  10. Na pouštění draka můžete použít, slabý provázek, režnou nit, silonové lanko. Délka takového provázku záleží na vás, počítejte však cca s 20 metry. Provázek namotejte na kus rovného klacíku, či na ruličku z kartónu, měl by se vám dobře držet v ruce.

Pro lepší představu jsme pro vás připravili kreslený návod

Při pouštění draka by jste měli dbát následujících rad

  • pozor na dráty vysokého napětí
  • jejich okolí v žádné případě draka nepouštějte
  • vyberete si místo, kde neporostou žádné šípky, vyšší křoviny, či stromy, kde by se mohl drak při pádu zamotat či potrhat
  • myslete, že při pouštění draka koukáte neustále směrem vzhůru, proto se vyhněte místu s nerovnostmi, jinak se může stát, že upadnete a domů se vrátíte s podvrknutým kotníkem

Teď nezbývá čekat než na hezké počasí, správný vítr a můžete vyrazit.
Budeme rády, když nám zašlete fotografii vašeho draka i to jak jste jej pouštěli.

Martina Tichá
www.maminkymaminkam.cz

Publikoval(a) (68 566) 
Štítky: , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat