Rubriky
Zprávy

Co je to kešu máslo?

Kešu máslo, přestože se stává oblíbeným u lidí, kteří se stále zaměřují na rostlinnou stravu, není zatím všeobecně tak známé, jako je třeba arašídové máslo.

Co je to kešu máslo?

 

Na rozdíl od arašídového másla, je kešu máslo v cestě ke spotřebiteli teprve na začátku. Ale vzhledem k současným trendům zdravého životního stylu, si určitě v podobě kešu krému najde své místo v jídelníčku vegetariánů a veganů, například pro výrobu rostlinných pomazánek s bylinkami a kousky zeleniny. Zatím jde spíše o stádium pokusů, kdy lidé experimentují, na co by jej v domácí kuchyni mohli využít.

Nutriční výhody kešu másla

Kešu máslo nabízí mnoho skvělých nutričních výhod. Kešu máslo, stejně jako arašídové máslo, obsahuje vysokou dávku zdravých tuků a má vyšší koncentraci mononenasycených tuků než arašídové máslo. Jinak má v porovnání s tím arašídovým podobné složení, obsah kalorií i tuku. Má ve svém složení ale menší podíl bílkovin. Na druhou stranu má více sacharidů a zajímavá je jeho koncentrace hořčíku, železa, vitaminu B6 a vápníku.

Pokud se rozhodnete ke koupi hotového produktu, například kešu másla 1 kg, pečlivě si prostudujte etiketu, protože na trhu můžete narazit na kešu máslo ze syrových nebo pražených ořechů. Ačkoliv jsou oba typy považovány za zdravé produkty, z hlediska obsahu prospěšných látek je vždy lepší to, které je vyrobeno ze syrových ořechů. Jestliže si chcete především vychutnat chuť oříšků, tak zkuste to z pražených jader, které má výraznější chuť a vůni.

K čemu lze použít kešu máslo

Kešu máslo je krémové a bohaté, a proto se jeho použití ve studené kuchyni doslova nabízí. Bude výborné do různých pomazánek, ať už třeba s tofu, s bylinkami či zeleninou. Na toasty se dobře maže, a hlavně to z pražených ořechů je hodně voňavé. Určitě si ale najde využití i v teplé kuchyni k výrobě různých omáček, k zpestření dušené zeleniny, do rizota a všude tam, kde je v recepturách uvedeno běžné máslo. Kešu máslo se tak může stát jeho zdravější alternativou. Má příjemnou máslovou texturu a krémovou chuť.

Protože většina kešu másla je neslazená, funguje dobře ve slaných pokrmech a receptech a stejně dobře se dá využít pro přípravu sladkých dezertů.

Jaké jsou výhody ořechového másla ve stravě?

Kešu máslo, stejně jako ostatní rostlinná másla, obsahuje fytosteroly. Ty pomáhají s optimalizací hladiny cholesterolu. Je také dobrým zdrojem minerálů a bílkovin.

SEOlight je, jak si tedy můžete sami lehce domyslet, tím, kdo vám pomůže zhostit se dokonale optimalizace pro vyhledávače.

 

 

Leave a Reply Cancel reply

Exit mobile version