2011 04.09

Podzimní plody k razítkování se hodí

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

K podzimu patří sklizeň zralého ovoce. Podzimní plody se hodí nejen k jídlu, ale můžeme s nimi razítkovat. Pokud nebudeme ovoce tiskat na klasický formát papíru, ale předem si vystřihneme velké papírové jablíčko, vznikne nám působivá podzimní dekorace. Protože pracujeme s velkým formátem, dekorace se hodí i do tříd a mateřských center na výzdobu (za tím účelem jsme ji vyráběly s dcerou :). Na toto téma známe spoustu říkadel, kterým můžeme tvoření zpestřit.


Budeme potřebovat – materiál: tvrdý papír (velikost dle vlastní potřeby, může být barevný – tvrdé barevné papíry formátu A2 mají u nás v Globusu), ovoce (jablka, hrušky), temperové nebo prstové barvy.

Pomůcky: nůžky, štětec, paletka, nůž na rozkrojení ovoce, ubrus na stůl, čistící ubrousky.

Postup: Z tvrdého papíru si vystřihneme jablíčko. Pokud chceme obrázek jako dekoraci, můžeme si ho vystřihnout: buď z tvrdého barevného papíru nebo předem natřít temperovýma barvama.

Ovoce rozkrojíme. Jablíčko nebo hrušku natřeme štětcem barvou a razítkujeme (je vidět na fotografiích). Razítkovat můžeme buď nahodile anebo s většími dětmi cíleně. Tady je prostor pro fantazii. Rozkrojené jablíčko mohou být oči i líčka. Přepůlená hruška může představovat nos.

Po vlastní zkušenosti doporučuji: dávat na hodně malé děti pozor, aby si nabarvené ovoce nedaly k svačině (myslím tím batolata). Dále chci poradit: pokud to jde, korigujte množství nanášené barvy na razítka. Dá-li se na otiskovanou věc hodně barvy, schne obrázek hrozně dlouho. Když tvoříme v mateřském centru, děti jsou nešťastné, nemohou-li si odnést výtvor s sebou domů (takže jim pak obrázky fénuji ;-). Krásné tvoření!!

Petra Fejtková – www.casprodeti.cz

Publikoval(a) (14 032) 
Štítky: , , , , , , , , , , , , ,




Jeden komentář k “Podzimní plody k razítkování se hodí

  1. Veronika

    Dobrý den začínáme s mateřským centrem a zaujala mě vaše práce s razítkama, kterou určitě vyzkoušíme a vzhledem k to,u že nám tam chodí malá děti tak je to práce kterou určitě zvládnou.Chci vás poprosit o poslání nějakých říkanek které u tohoto tvoření říkáte.Moc děkuji a budu moc ráda za další jednoduchou inspiraci.S pozdravem Veronika Kopecká

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat