2010 28.03

Choreografie na lidovou skladbu: Okolo Frýdku cestička

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Rytmická gymnastika, vlastní choreografie na lidovou skladbu „Okolo Frýdku cestička“. Choreografie na nácvik pochodového kroku. Autor choreografie a videa Michael Novotný.


  • Cestička: děti v zástupu za sebou se chytnou za ruce a na první sloku, která zní „Okolo Frýdku cestička, okolo Frýdku cestička, a na ní se zelená a na ní se zelená travička. A na ní se zelena a na ní se zelená travička“, chodí za prvním dítětem různě po prostoru, jako po vyšlapané cestičce ve sněhu.
  • Následuje druhá sloka „Šel jsem tam tudy jedenkrát, šel jsem tam tudy jedenkrát, slyšel jsem tam muziku, slyšel jsem tam muziku pěkně hrát. Slyšel jsem tam muziku, slyšel jsem tam muziku pěkně hrát“. Na tuto sloku děti předvedou tzv. bránu. Hlava vede ostatní do oblouku. Dvě děti, které tvoří konec řady, na pokynutí hlavy zvednou spojené ruce a podejde pod jejich pažemi jako pod bránou. Ostatní podejdou bránou za ní a had pokračuje dál. Hlava musí vždy procházet obličejem k bříšku dětí, ne k zádům, jinak by vznikl problém s podcházením.
  • Třetí sloka zní „Muzika hrála, břinkala, muzika hrála, břinkala, moje ze všech nejmilejší, moje ze všech nejmilejší plakala. Moje ze všech nejmilejší, moje ze všech nejmilejší plakala“. Na tuto sloku děti předvedou tzv. šneka. Hlava jde po spirále, která se zmenšuje. Pohyb zástupu je stále vpřed, nezastavuje se. Když je šnek už „zabalený“, hlava se skloní a podleze pod spojenými pažemi a vyvede všechny za sebou ven.
  • Na poslední sloku, která zní „Muziko nehraj, nebřinkej, muziko, nehraj, nebřinkej, moje ze všech nejmilejší, moje ze všech nejmilejší, neplakej. Moje ze všech nejmilejší, moje ze všech nejmilejší, neplakej“. Děti provedou tzv. změnu vedení. Hlava s druhým dítětem v řadě zvedne ruce a třetí dítě se stává hlavou a provede zbytek hada branou. Poslední dítě v řadě pak děti z brány chytne za ruku a vezme je s sebou.

Další videa najdete na stránce ke stažení

Publikoval(a) (2 200) 
Štítky: , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat