2010 24.06

Kdo houpe lustrem na lednickém zámku?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Kdo houpe lustrem na lednickém zámku? A komu patří tajemné kroky na půdě? Snad strašidelnému rytíři ze zámeckého parku? Jistě uznáte, že rozhoupat patnáct metrů vysoký sedmimetrákový mosazný lustr a přitom se ho nedotknout může dát docela práci. Jak se zdá, na lednickém zámku to dělá někdo neviditelný, ale přitom opravdu silný – výkyvy ozdobného svítidla ve vstupní hale bývají až půlmetrové. Průvan prý za to nemůže, ani otřesy podlahy. Lustr se kýve bez výjimky pouze tehdy, nejsou-li na zámku návštěvníci. Jak nedávno reportérovi deníku Právo potvrdila kastelánka zámku Lednice Iva Holásková, není to jediná místní záhada. V nejvyšších patrech a na zámecké půdě je prý občas slyšet kročeje; policii tu však na zloděje nevolají. Zámek je vybaven bezpečnostní signalizací a ta přítomnost nezvaných hostů nesignalizuje. Zvláštní věci se prý dějí i v severním křídle zámku, kde před lety bydlel jeden ze zámeckých zaměstnanců. Už nebydlí – nejspíš ho netěšilo, že mu bez zjevné příčiny padají hrnky z polic. Jak známo, shazováním předmětů se prý s oblibou zabývají hřmotní duchové, zvaní poltergeisti. Ti občas, stejně jako tajemní noční chodci, na hradech či zámcích přebývají.

Martin Stejskal ve svém Labyrintu tajemna píše, že v lednickém parku se o půlnoci zjevuje na svém koni přízrak rytíře v širokém černém plášti, pod nímž lze spatřit umrlčí lebku. Dříve, než se zjeví, bývá slyšet dusot kopyt – nejspíš trochu arytmický, protože strašidelný oř má jen tři nohy. Aniž by komukoliv uškodil, ztrácí se nakonec přízrak v jednom z lednických rybníků. Mohly by záhadné kroky na zámecké půdě patřit tomuto černému rytíři? Nebo má na zámku komplice, strašidelného pacholka, který se mu stará o koně a ve zbylém čase z nudy bloudí zámkem, pohupuje lustrem a sráží hrnečky?

Vysvětlit podivné úkazy z lednického zámku se zatím nikomu nepodařilo. Zároveň tu však nikdo nikdy jejich vinou nepřišel k žádné úhoně a tak se jich zámečtí nebojí. Pokud vám, narozdíl od nich, právě teď naskočila husí kůže a rádi byste věděli, co za úkazy vězí, mohu vám poradit jediné. Zajděte si o půlnoci do lednického parku. Pravdu totiž zná asi jen ten tajemný černý rytíř na třínohém oři.

Publikoval(a) (319) 
Štítky: , , , , , , , , , ,




Jeden komentář k “Kdo houpe lustrem na lednickém zámku?

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat