2010 11.11

Ztracené jezero

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Kdysi dávno leželo ve vysokých horách mezi dvěma mohutnými vrcholy jezero. Tmavá jezerní hladina se každé ráno zaleskla od vycházejícího slunce, když si první paprsky pohrávaly na vlnkách a mámily probouzející se přírodu svojí krásou. Plující bílé květy otevíraly své nebeské oči a hleděly do nové záře. Něžné mlžné opary nadzvedávaly svoje krajkové spodničky a zahalovaly novorozený den svým baldachýnem.

Na jednom z vrcholů se tenkrát probudila překrásná horská víla a vydala se k jezeru, aby se vykoupala. Drahokamy rosy jí smáčely bosé nožky, když kráčela po pěšině, a její dlouhé zlaté vlasy plály v jitřní záři. U jezera si svlékla své průsvitné vílí šaty a ponořila se do křišťálové vody, která jí jako hedvábí klouzala mezi sněhobílými prsty.

Každý den ji z protějšího břehu sledoval a obdivoval hezký elf, kterého její krása očarovala a jehož zamilované srdce nenacházelo klid. Spánek mu nezavíral jeho zasněné oči. Jen měsíc a hvězdy mu poskytovaly útěchu za dlouhých nocí. Láska mu zatemnila mozek a on se rozhodl, že vílu unese.

Jednoho rána čekal elf schovaný v křoví na svou vyvolenou. Jezerní hladina se rozčeřila, lekníny se rozestoupily a zázračná víla stála před ním. V jejích očích se odrážela modrá jezerní hladina, její zuby se bělaly mezi rudými rty jako bílé lekníny, její vlasy se třpytily jako sluneční paprsky na hladině a její pohled byl pokojný jako jezero samo. Přemožen tou krásou vyskočil elf z houští a dívku objal.

Najednou se ze všech stran přihnaly černé mraky. Rozzuřené vichry se proháněly údolím, běsnící démon hlasitě bouřil mezi vrchy a jezero pokryla černá hrůza. Ohnivé blesky křižovaly temné nebe, hory skučely a země se chvěla pod zdivočelou oblohou. Mohutné skály se valily do údolí a pohřbily jezero i s vílou a elfem.

Autorka: Alena Vorlíčková, Ilustrace: Saška Polarczyk (www.fler.cz/Zpievanka)
Pohádka je zařazená do soutěže: Napište pohádku pro děti

Publikoval(a) (313) 
Štítky: , , , , , ,




Jeden komentář k “Ztracené jezero

Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat