2011 22.09

Benjamin – Rodinné starosti

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Je to mimořádně, bohatě ilustrovaná knížka, která vyšla v mnoha zemích.U nás vyšla v edici Roska. Je určená nejen dětem rodičů s roztroušenou sklerózou (RS). Poutavým příběhem je na 24 stranách vyprávění o osmiletém chlapci, kterému maminka onemocněla roztroušenou sklerózou.

Rodič s roztroušenou sklerózou a malé dítě, které nerozumí tomu, co se děje, když tato podivná choroba znemožní mamince nebo tatínkovi chodit, hrát si s ním, dovádět s ním s míčem, psát, držet rovnováhu nebo číst. Všechny tyto činnosti dělají rodiči s roztroušenou sklerózou potíže. Dítě neví najednou, co se děje, bojí se, zda rodiče neztratí. Někdy má i strach, že na zhoršení zdravotního stavu maminky nebo tatínka má samo vinu.

Tabuizace tématu RS v rodinách může tuto úzkost dítěte ještě zhoršit. Pokud se tabu neprolomí, upadá dítě, až vyroste často do dvou extrémů: buď předčasně přejímá úlohu dospělého v rodině, nebo z rodiny utíká a touží zážitky z dětství vytěsnit a zapomenout. Obě krajnosti vedou k poruchám vývoje zdravých mezilidských vztahů dítěte v dospělosti.

Podat dítěti informace přiměřenou formou hlavně k věku není jen tak jednoduché. Můžeme tím vyvolat ještě větší pocity strachu. Knížka je krásně ilustrovaná a vítáme ji jako skvělou pomoc pro všechny, kdo se pokouší dětem sdělit, co je to RS a jak se s ní vyrovnat.

Tato kniha je velice vhodná pro rodiče dětí s RS, ale i pro psychology, pedagogy, lékaře pečující o pacienty s RS, kteří mají malé děti a je pro ně problematické o RS hovořit.

Benjamín nám vypráví, jaké to je – žít s maminkou, která má RS – a jaké se mu dostává pomoci, aby se s tím vyrovnal. Příběh nám připomíná mnoho často nepředvídatelných aspektů RS, které mohou děti mást a mohou způsobit, že se nastalé situaci těžko přizpůsobují. Benjamin o ní ale dostává spoustu informací od své maminky a lidí, kteří o něj pečují. Vysvětlují mu maminčin stav jednoduchými termíny a podporují ho emocionálně. Benjamin není ponechán, aby se s trápením vypořádal sám. I jeho učitel mu pomáhá řešit nastalou situaci a povzbuzuje ho, aby o RS mluvil otevřeně před svými spolužáky.

Tato kniha pokytuje dětem i rodičům možnost společně knihu prohlížet, sledovat obrázky, diskutovat o problémech. Děti mají možnost klást otázky a otevřeně o všem hovořit. Čím dříve se rodič dokáže s touto situací vyrovnat, tím dříve se dítě adaptuje na nové podmínky, které v rodině vznikly. Děti jsou pak hrdé na své rodiče.

Tato kniha nabízí rodičům, pečovatelům, učitelům a zdravotnickým pracovníkům příslušné odpovědi na otázky o vlivu chronické invalidizující nemoci, jakou bezesporu roztroušená skleróza je.

Stefanie Lazai, ilustroval Stephan Pohl

Publikoval(a) (456) 
Štítky: , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat