2010 02.11

Ještě jednu pohádku, prosím, mami…

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Každý z nás rád vzpomíná na ty chvíle před spaním, kdy jsme věděli, že už se musí zhasnout a my půjdeme spát…

…ale ještě před tím, než se tak stalo, přišla maminka a lehla si k nám a začala číst. Příběhy a pohádky, které četla, nikdo z nás nezapomene, protože měli to neuvěřitelné kouzlo, něhu a vůni máminy přítomnosti a my se cítily na světě tak bezpečně.

Stejné kouzlo okamžiku prožívá i rodič. A snad proto, aby tento společný okamžik ještě více umocnil, pohádku přikrašluje skutečnostmi, které v ní sice nejsou, ale dodávají příběhu ještě poetičtější nádech. A tak je samozřejmostí, že princezna nebo rošťácká holka z druhého patra se náhodou jmenuje jako naše Alenka, Kristýnka či Viktorka a princ nebo ten nebojácný kluk z party ze starého přístavu jako náš Filípek, Kubík nebo Marek.

Nakladatelství Modrý slon s.r.o. ( www.pohadkaotobe.cz ) si poselství těchto příběhů (okamžiků) vzalo za své. Do Vámi vybraného z devíti pohádkových a dobrodružných příběhů dosadí jména Vámi zvolených konkrétních hrdinů (Vaší dcery, syna, vnučky, vnuka a jejich kamarádů). Každé dítě se tak stává aktivní součástí příběhu, jehož kouzlo uchvátí jak rodiče, tak malého čtenáře nebo posluchače. Aby toho nebylo málo, v každém z textů se objevuje i místo, ve kterém konkrétní dítě bydlí. Příběh se tedy odvíjí v ulicích města, které malý posluchač nebo čtenář důvěrně zná. To vše dohromady inspiruje ke čtení především začínající čtenáře, které kniha doslova vtáhne do děje a dítě je spontánně motivováno ke čtení. Libovolné, Vámi určené věnování spolu s titulkou, kde je jméno dítěte natištěno jako hlavní hrdina, je už jen třešničkou na dortu.

Nechme se tedy s našimi dětmi unést kouzlem těchto knih a vraťme se do těch chvil před spaním, kdy už se musí zhasnout, a my půjdeme spát. Ale ještě před tím …

Autor textu: Iveta Patáková

Publikoval(a) (336) 
Štítky: , , , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat