2012 08.04

Lidové zvyky a tradice na Velikonoce 9/9

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Vejce a jejich zdobení

Vejce byla symbolem života už v dobách pohanských. Dodnes je spojováno s oslavami příchodu jara a nového života v přírodě. K pomlázce patří pestrobarevně pomalovaná vajíčka. V historii je to doloženo již na počátku 10. století.Tím že na jaře slepice snáší více, tak se s vejci nemuselo šetřit, při přípravě jídel i při koledě. Vejce byla součástí dávek odváděných vrchnosti a církvi i učitelům.
Magická síla připisovaná vejci se využívala v léčebných a sexuálních praktikách, měla napomáhat plodnosti lidí, zvířat i rostlin. Skořápka neboli „vejdunek“, byla symbolem konce života.
Vajíčka se barví dodnes, ale přibyla k nim vajíčka čokoládová, perníková, či piškotová.
K velikonočním svátkům patří také symbol žlutého kuřátka. Vyjadřuje radost z nového života.
Zdobení vajec se datuje do období 11. století. V Římě se považovalo červené vejce za znak radosti. Pojmenování kraslice pro zdobená vajíčka se dostalo do obecného podvědomí až začátkem 20. století. Kraslice vychází ze slova „krásný“, které ve staré češtině znamenalo „červený“. Ženám, které zdobí kraslice se říká „malérečky“. Existuje mnoho způsobů jak kralice ozdobit, např. batikováním, polepováním slámou, obtahováním drátky.

Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté, duté vejce ozdobené různými výtvarnými technikami. Slouží ženám a dívkám o Velikonocích jako odměna pro koledníka za vyšlehání pomlázkou.

Barvy používané k barvení vajíček

K barvení se používalo přírodních barviv: osení (zelená), slupky od cibule (žlutá, červenohnědá, hnědá), červená řepa a bezinky (červená), kmín (žlutá), ořechová kůra (hnědá)
Velikonoční vajíčka pro koledníky si většinou barvíme doma sami. Nejčastěji vařením v cibulových slupkách. Nahnědlá lze použít jen k barvení v cibulových slupkách, vajíčka s bílými skořápkami se pak dají uvařit v odvarech různých bylin.

  • Červená barva – červenou barvu kraslic získáte, když namočíte bílé vejce do odvaru ze slupek červené cibule a octa. červeného zelí nebo šťávy z červené řepy. Červenou barvu velikonočních kraslic můžete také získat pomocí šťávy z borůvek nebo bezinek
  • Tmavě zelená barva – tmavě zelené barvy docílíte pomocí odvaru z mladého žita, vody ze špenátu, odvaru z olšové kůry nebo odvaru z kopřiv.
  • Světle zelená barva – světle zelenou barvu velikonočních kraslic vykouzlíte pomocí odvaru z lipového květu, kmínu nebo šafránu.
  • Žlutá barva – Pro získání žluté přírodní barvy velikonočních kraslic postačí odvar z cibulových slupek (vejce v něm ale povaříme jen krátce). Také můžeme získat žlutou barvu s pomocí odvaru z šafránu, rozdrcené bobule jalovce nebo kurkumy.
  • Fialová barva – Pomocí odvaru z lipového květu, kmínu, šafránu nebo černého bezu získáte velikonoční kraslice zbarvené do fialova.
  • Hnědá barva – odvar z cibulových slupek a čaj vám vytvoří nádherně hnědé, přírodně nabarvené velikonoční kraslice.

Velikonoce ptaří k nekrásnějším svátkům v roce, jsou to především svátky jara. Zdobí jej různé symboly jarní přírody: např. kočičky, jednědy, petrklíče a ostatní květinky v nádobách – hyacinty, narcisky. Na stole bývá upečený mazanec, beránek, jidáše, na ošatace máme různě obarvená vajíčka. Vychutnejte si tyto krásné svátky.

Tento příspěvek najdete v novém Velikonočním speciálu, který si můžete zdarma stáhnout zde: http://www.nasebatole.cz/?page_id=4497
Lenka Štveráčková

Publikoval(a) (3 408) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat