2011 09.11

Malým a velkým dětem

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Tato sbírka básniček a obrázků vznikla shodou dobrých náhod především pro všechny nemocné cystickou fibrózou a jejich rodiny. Znalce asi hned na první pohled uhodí do očí nedokonalost kreseb (až na vlčí mák a čekanku) a místy lehké klopýtání verše. Jenomže to je právě hlavní důvod, proč je na světě.

Kromě toho, že by vás, kteří si ji prohlédnete a přečtete, měla potěšit a možná i zlehýnka obrátit k věcem, které jsou na světě trvale hezké, je myšlena- prozradím to rovnou- jako normální nabádávka.

Nabádávka proto, že si klade za cíl „odvázat“ vás, malé i velké, k nějakému vlastnímu kreslení, psaní, malování, vystřihování, nalepování, navlékání, sešívání, modelování- prostě k tvoření, co život koření. Takže zkuste alespoň na chvíli vypnout discmany, magnetofony, televize a počítače a chutě do toho! Je to zážitek, který si nemůžete nechat ujít.
Helena Chladová
červen 2004

Velice ráda bych se s vámi podělila o zážitky s tímto ilustrovaným sešitem básniček a říkanek. Zaujal mě krásnými ilustracemi, humornými veršíky a svou přirozeností. Doporučila bych ho do každé rodiny s dětmi. (Šéfredaktorka internetových magazínů zaměřených na rodinu-Lenka Štveráčková).

Ukázka z knihy:

Překvapení
Na půde nacházím myší skrýšky
co si je zřídily
v zimě myšky

Křížaly, skořápky ořechové
těší se zájmu
o chutě nové

Starost mám tak trochu o drobný chrup
oříšek tvrdý je
pro myší zub

O chrup a o bříško-
o to taky
Zbytečně – byly to papíráky.

Cystická fibróza je závažné genetické onemocnění, které provází svého nositele po celý život. Tato strohá učebnicová definice nevystihuje vše, s čím se musí potýkat nemocní i jejich rodiny. Že se mnozí z takto postižených lidí dokáží s humorem a nevšední kreativitou každý den utkávat s problény, které cystická fibróza přináší je obdivuhodné.

Občanské sdružení Klub nemocných cystickou fibrózou již od roku 1992 poskytuje všetrannou pomoc nemocným cystickou fibrózou. Tento klub by se neobešel bez spolupráce řady obětavých lidí. Tuto snahu pomáhat dobré věci můžete s námi sdílet i Vy.

www.cfklub.cz

Publikoval(a) (299) 
Štítky: , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat