2011 11.02

Praktická příprava do školy

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Zápisy do 1. tříd ZŠ jsou za námi a rodiče se tedy nyní soustředí na přípravu svých dětí do školy. Vybrali jsme pro vás tipy na kvalitní průvodce touto přípravou.

PRAKTICKÁ PŘÍPRAVA DO ŠKOLY
Vydavatel: Svojtka, Počet stran: 190, Cena: 272 Kč

Anotace: Tato knížka je určena pro rodiče budoucích prvnáčků, kteří chtějí svoje dítě co nejlépe připravit na školní výuku. Nevíte, jak to nejlépe udělat a odkud začít? Tato knížka je ta pravá!

Najdete v ní praktické rady pedagogů i vysvětlení účinných metod učení. S pomocí zábavných cvičení se dítě v potřebných oblastech zdokonalí a vám dá kniha zároveň možnost zjistit, do jaké míry je dítě schopno samostatně pracovat. Obsahuje i srozumitelné odpovědi na nejčastější dětské otázky. Chytré dítě – to musí být především vaše zásluha!

Náš podrobný popis: Obsáhlá kniha začíná metodickou kapitolou,která rodičům rekapituluje, co vše by dítě v okamžiku nástupu do školy mělo umět (v oblastech sluchového a zrakového vnímání, intelektu, základních vědomostí, řeči a vyjadřování, základů čtení, psaní a počítání) a jak s dětmi doma pracovat.
Vlastní cvičení jsou pak rozdělena do šesti kapitol:

  • Rozvíjíme pozornost, procvičujeme paměť
  • Rozvíjíme intelekt, učíme se uvažovat
  • Rozvíjíme řeč
  • Učíme se číst
  • Procvičujeme ruku, učíme se psát
  • Rozvíjíme matematické dovednosti

Každá kapitola má opět teoretický úvod, po kterém následují vlastní cvičení. Před každým cvičením jsou uvedeny cíle tohoto úkolu. Cvičení jsou většinou strukturována na základní úkol, doplňující (rozšiřující) úkol a obsahují rady pro rodiče (metodické rady a tipy) nebo nápovědu pro rodiče (např. jak dítěti zadat úkol, aby pro něj byl srozumitelný).
Některé úkoly mají běžnou délku, jiné jsou komplexnější a jsou dělené na několik pokračování.

Náš názor: Kniha je velmi zajímavá. Vybrané úkoly jsou pestré, různých typů, náročnosti i délky (komplexnosti). Rodiče jistě ocení metodické tipy a rady. Pozitivním rysem knihy je i to, že se svými úkoly liší od běžné české produkce, v níž je řada sešitů s úkoly pro předškoláky vzájemně zaměnitelných. Doporučujeme!

ŠKOLIČKA
Vydavatel: Svoboda, Cena: 182 Kč

Anotace: Hra pro děti od 4 let. Obsahuje 16 listů se 176 obrázky předmětů, mezi nimiž děti hledají souvislosti. Každý list je zaměřen na určitou oblast dětského světa. Hra rozšiřuje vědomosti, vyžaduje postřeh, nutí děti všímat se vztahů mezi předměty, porovnávat je podle určitých vlastností a přiřazovat odpovídající předměty k sobě, bez nutnosti umět číst.
Elektronický zkoušecí obvod vyhodnocuje správnost výsledků (zelené světlo).Na 2 tužkové baterie.

Náš názor: Oblíbená výukový hračka, sloužící již několikáté generaci předškoláků. Ačkoliv dnes existuje spousta technologicky modernějších hraček pro děti, hra Školička si stále udržuje svou oblíbenost. Její výhodou je, že děti si s ní mohou hrát „off-line“, mají ale přitom pocit, že to není jen „obyčejná“ hračka.

ŠKOLNÍ ZRALOST
Autor: Jiřina Bednářová, Vlasta Šmardová,
Vydavatel: CPress, Cena: 225 Kč

Anotace: Publikace Školní zralost je určena rodičům a pedagogům, kteří pomáhají rozvoji předškolního dítěte v těchto oblastech: vizuomotorika, grafomotorika, řeč, sluchové vnímání, zrakové vnímání, vnímání prostoru, vnímání času, základní matematické představy

Náš názor: Těžiště knihy (přes 60 stran formátu A4) spočívá v metodické části, v níž se rodiče dozvědí, jak by mělo být dítě připraveno na zahájení školní docházky. Rodiče si mohou své děti sami „otestovat“ v řadě dopodrobna popsaných kritérií (škála je jednoduchá: nezvládá – zvládá s dopomocí – zvládá samostatně), dozvědí se, jaká úroveň dovedností je považovaná za odpovídající a jaké komplikace ve školním věku může přinést nedostatečné zvládání té které oblasti.

Druhou částí knihy jsou aktivity pro děti, rozvíjející vybrané dovednosti (odkazy na ně jsou obsaženy v teoretické části publikace). Jedná se o různé formy cvičení, her (lze je i vystřihovat) apod.

Kniha je zajímavá pro rodiče, kteří se chtějí přípravou svých dětí zabývat systematičtěji. Kromě předškolního období bude rodičům dobře sloužit i v začátcích školní docházky, neboť v případě otázek či drobných problémů jim může pomoci definovat oblasti, na jejichž rozvoj se mohou se svými dětmi zaměřit.

UŽ VÍM, CO UDĚLÁM, KDYŽ…
Vydavatel: Fragment, Autor: Zuzana Pospíšilová, Cena: 182 Kč

Anotace: Kniha plná neocenitelných návodů pro děti. Složitými i běžnými situacemi, které se mohou v životě přihodit, provází děti Jonáš s mladší sestrou Gábinou. Jonášovi je deset let, Gábině sedm. Protože je Jonáš starší, občas musí sestře s něčím pomoci nebo poradit. Jednou ho napadlo, že by ty rady mohly být užitečné i pro ostatní, a tak se rozhodl, že si všechny trampoty a řešení, jak na ně, sepíše. Protože když pak někdo třeba narazí na podobnou situaci jako on s Gábinou, možná mu pomůže, když si přečte, co má udělat, když ….S knížkou se naučíte překonávat potíže a rozvíjet samostatnost.

Náš názor: Knížka nabízí dětem tipy, jak řešit skoro 60 různých situací, rozdělených do několika tématických okruhů:

  • Když máš problémy (když se počůráš, nemůžeš usnout, máš škaredé sny, nudíš se, nejsi sám se sebou spokojený…)
  • V rodině (když se rodiče hádají, rozvádějí, narodí se miminko, někdo blízký umře, chceš koupit dárek…)
  • Ve škole (když ti nejde učení, někdo tě navádí ke lži, máš trému, neumíš si najít kamarády, vysvědčení…)
  • mezi kamarády (když je někdo jiný než ostatní, někdo tě šikanuje, někdo ubližuje kamarádovi, máš na někoho zlost…)
  • V obchodě nebo na ulici (když ti v obchodě špatně vydají peníze, ztratíš se, někdo ti nabízí drogy, cigarety nebo alkohol, uvidíš spadlé dráty vysokého napětí…)
  • Při cestování (když cestuješ sám, nasedneš do špatného autobusu, přecházíš ulici, vidíš slepého přecházet ulici…)
  • První pomoc (kde ji hledat, jak pomoci, když se někdo topí, když hoří, jak správně telefonovat…)

Každá kapitolka je uvozena rozhovorem sourozenců Jonáše a Gábiny. Na ten pak navazuje vysvětlení a tipy na řešení situace. Texty jsou psané jednoduše a srozumitelně. Jakkoliv mají naučný charakter, nejsou příliš mentorující.

S řadou otázek se děti setkají až ve školním věku, i tak ale poskytuje spoustu inspirace a podnětů k diskusím s předškoláky. K oblastem, které jsou pro předškolní věk ještě předčasné (Co dělat, když nasednu do špatného autobusu), se můžete vrátit později, až děti do tohoto bodu dozrají. Knihu jako stálou součást domácí knihovničky zcela jistě doporučujeme.

Publikoval(a) (6 887) 
Štítky: , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat