2010 18.06

Zákeřné keře

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Léto a prázdniny jsou obdobím, kdy děti více než kdy jindy běhají ve volné přírodě. Přirozenou dětskou zvídavost a zvědavost je však třeba nejen podporovat, ale také předat dětem znalosti, aby se jim jejich zvídavost nevymstila. Za tímto účelem také vznikla originální kniha Zákeřné keře, která seznamuje děti s nejběžnějšími jedovatými keři.

Kniha je zpracovaná formou příběhu zakleté víly Vincencie, kterou se ostatní víly a skřítci snaží osvobodit a přitom poznávají zákeřné keře.

Každá kapitola se věnuje jednomu keři. Úvodem kapitoly je „grafický list“, výtvarně velmi pěkně zpracovaná stručná charakteristika keře: fotografie keře a nakreslené jeho charakteristické znaky (ve stylu historických herbářů). K této vizuální prezentaci je připojeno několik klíčových informací, podle kterých se keř dá rozpoznat. Na konec kapitoly jsou připraveny otázky, které prověří, nakolik si čtenář poznatky o jedovatém keři zapamatoval.
Na závěr knihy je připravena malá hra – úkol najít na obrázkovém plánku krajiny s příběhem keře, o kterých byla v knize řeč.

Názor: Krásná a originální kniha. Kromě dobrého nápadu, jak knihu zpracovat (příběh kombinovaný s informacemi o keřích), vyniká zejména grafickým zpracováním. Ilustrace jsou skutečně nádherné a jednoznačně vyčnívající nad průměr běžné knižní produkce, neobvykle využívají přírodní prvky, snový styl starých herbářů apod. Jedinou výtkou této knize by snad mohlo být, že jak ilustracemi, tak i volbou příběhu a jmen hlavních postav (víly Vincencie, Cecílie, Emílie…) zaujme spíše holčičky, ačkoliv téma jako takové je důležité samozřejmě i pro chlapce.

Parametry: Autor: Daniela Krolupperová, Ilustrace: Eva Chupíková, Počet stran: 88, Vydavatel: Portál, Formát: 150 x 222 mm, Rok vydání: 2010

Anotace vydavatele: Cílem knížky je formou jednoduchého pohádkového příběhu seznámit děti s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.

Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka, spisovatelka, za dětské knížky získala v letech 2003 a 2006 Cenu učitelů. V Portálu vyšla její kniha Putování za nejmocnějším kouzlem (2007).

Odkaz na knihu: Zákeřné keře
Recenze byla připravena ve spolupráci s e-shopem Agátin svět

Publikoval(a) (597) 
Štítky: , , , , , , , ,




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat