2018 09.08

Bojíte se údržby dětských plyšových koberců? Po přečtení už nebudete muset!

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Dětské plyšové koberce Vám rozzáří a zútulní celou místnost. Jsou příjemné na dotek a krásné na pohled, a to také díky velké škále různých barev, které sladíte s jakýkoli dětským pokojem.

Jejich měkká vlákna zaručí Vašim dětem příjemné dovádění, bez odřených kolen a zároveň díky plyšovému povrchu pěkně zahřejí. Mají neklouzavé dno, a tak jsou i pro děti během zběsilých her bezpečné.

Také jste se teď zasnili? A pak se z tohoto krásného snu stane noční můra, když si představíte, že tento koberec máte udržovat čistý. Pokud se Vám plyšový koberec zamlouvá, ale odrazuje Vás údržba, čtěte dál. Máme pro Vás pár tipů na jednoduchou údržbu, kterou zvládne každý. Není se čeho bát. Přestože je údržba dětského chlupatého koberce náročnější, není nezvládnutelná. Stačí dodržovat těchto pár kroků.

Pořádně ho vyklepat. A když to nebude stačit ještě přidáme!

Tak jste připraveni zatočit se špinavým kobercem? Jako první plyšový koberec chyťte a pořádně ho vyklepejte. Jak to dělali naše babičky. Koberce vyklepejte z rubu, abyste neponičili vlákna a prach ještě více nezatlačili do koberce. Takto z něj dostanete tu největší špínu. Zbavíte se tím tak větších částí nečistot, jako jsou třeba drobečky od sušenek z poslední svačiny Vaší ratolesti.

Ale to nejzásadnější je pravidelné vysávání. Jelikož mají dětské plyšové koberce velkou hustotu vláken, je dobré použít vysavač s větším sacím výkonem, postačí Vám však s trochou úsilí i normální vysavač. Plyšový koberec vysávejte nejlépe z každé strany anebo křížem, abyste z vláken dostali všechnu nečistotu, a to minimálně dvakrát týdně.

A co s větší špínou? Rozlité pití či loužička od pejska?

Jelikož jsou tyto chlupaté koberce vhodné do dětských pokojů, je samozřejmé, že se může koberec zašpinit třeba rozlitým pitím, nebo rozteklou čokoládou. Pokud máte doma mazla, noční můra v podobě loužičky na koberci, může pocuchat nejedny nervy. Zde nepostačí suché metody, ale starý dobrý trik s octovou vodou.

Vždy vyzkoušejte, zdali přípravek nepouští barvu. Nějaký malý kousek, který není až tak na očích, někde v rohu to může snést. Lepší, než abyste začali na středu a zhrozili se, co se to sakra stalo? Je vždy dobré zasáhnout ihned, aby se špína nezažrala, ale kdo je celé dny s naším pejskem doma že? Octová voda by Vám měla pomoci i tak. Vlákna koberců dokáže rozzářit jedlá sůl nebo sníh. Ano i sníh je dobrý, především pro kusové plyšové koberce, protože je můžete vzít ven jednoduše. Sníh rozsypete na koberec a třeba koštětem rozetřete po koberci.

Pamatujte, čím méně chemie, tím méně trpí Váš koberec. Je lepší na tyto huňaté miláčky dávat trochu větší pozor, ušetříte si s tím starosti. Ale jako každý jiný koberec, i ten plyšový můžete poměrně jednoduše vyčistit. Stačí k tomu je trochu babských rad a času. Vyšší vlákna jsou trochu větší výzva, ale upřímně, to heboučké pohodlí to hravě předčí.

Publikoval(a) (1 532) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat