2017 26.10

Jak naučit dítě jezdit na kole?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Cyklistika je v dnešní době velmi oblíbeným sportem, kolo je oblíbeným dopravním prostředkem. Jezdit na něm umí prakticky všichni. Máte malé děti a chcete tuto dovednost naučit i je?

Začít můžete brzy, už když jsou vaše děti zhruba rok a půl nebo dva roky staré. Nejvhodnějším startem bývá odrážedlo, na kterém si osvojí držet rovnováhu, což je pro pozdější učení na kole zásadní. Děti většinou princip jízdy na odrážedle pochopí rychle a jezdí pak rády, baví je, že jsou rychlejší než rodiče. Samozřejmě nezapomeňte koupit také helmu a chrániče.

Pokud děti zvládají odrážedlo a trochu povyrostly, můžete zkusit přejít na dětské kolo. Spousta dětí začíná jezdit okolo čtvrtého roku, nejsou ale výjimkou děti mladší, anebo také ty, které kolo z nějakého důvodu odmítají a vyplatí se tak začít s ním později. Nezapomeňte, že každý je individualita a respektujte pocity vašeho potomka.

Nejdůležitější je nízká váha, aby se dítě zbytečně nenamáhalo. Například nejlehčí dětské kolo BELTER 16 váží pouze 5,6 kg. Běžná dětská kola začínají s váhou na 12 kg, což je propastný rozdíl. Kromě váhy se zaměřte na volbu správné velikosti, ergonomii a použité materiály.

Pak zbývá nejdůležitější: naučit dítě jezdit. Vyberte si větší prázdné prostranství, vysvětlete, jak se šlape, jak se brzdí a v začátcích držte dítě za rameno nebo za sedlo kola. Někomu to trvá kratší dobu, jinému déle, ale jednou to přijde a dítě najednou jede samo. Nezapomeňte trénovat často, aby se mohlo zlepšovat a postupně se tak naučit samostatně se rozjíždět, plynule jet i zastavovat.

Starší děti, se kterými vyjedete do silničního provozu, naučte zásady bezpečné jízdy, a trvejte na tom, aby měly vždy helmy a reflexní prvky. A radujte se ze společných výletů.

S výběrem dětských kol a odrážedel vám rádi pomohou na kamenných prodejnách i v e-shopu specialisty na dětskou cyklistiku Cyklospeciality.cz.

Publikoval(a) (108) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat