2020 21.07

Kdy a proč začít spořit dětem?

Předškoláci – omalovánky, pracovní listy | Magazín pro učitelky i rodiče, předškolní a mimoškolní vzdělávání. Aktivity, náměty pro dospěláky a děti v mateřské školce, škole.

Šetříte pro své ratolesti nějaké peníze na dobu, až vylétnou z rodinného hnízda? Pokud si myslíte, že je na to dost času, zpozorněte. Nejlepší čas začít spořit pro děti je právě teď. Jaké spoření vybrat a jak děti naučit finanční gramotnost?

Spoření pro děti: Jaké vybrat?

Místo ukládání peněz do obálky nebo prasátka vyberte raději bankovní způsob spoření. Díky úrokům se peníze budou zhodnocovat, v prasátku z nich jejich reálnou hodnotu ukusuje inflace. Spoření pro děti může mít různé podoby:

  • Spořicí účet vám umožní s penězi stále disponovat podle vašeho uvážení. Můžete je tak kdykoli vybrat nebo naopak nárazově uložit větší částku (třeba jako narozeninový dárek). Při výběru si však všímejte zejména úroku – jeden z nejlepších na trhu vám nabídne třeba Banka CREDITAS. Jejich účet Spoření Richee Junior hodnotí vklady úrokem 0,5 % ročně.
  • Termínovaný vklad pak mívá vyšší úrok, takže na vložených financích vyděláte více. Nevýhodou však může být domluvená doba (většinou v řádu let), po kterou s penězi nemůžete nakládat.
  • Stavební spoření, které je stále oblíbenou možností, jak dětem přispět na začátku dospělého života, se vyplatí, pokud budete šetřit alespoň 6 let. Po tuto dobu nemůžete peníze vybrat, za svou trpělivost ale dostanete odměnu v podobě vyššího úroku a finančních příspěvků od státu.

Rozvíjejte finanční gramotnost a spořte pravidelně

Peníze byste dětem měli odkládat, co nejdříve to bude možné. Nejdůležitější je pravidelnost – pokud máte napjatý rozpočet, odkládejte klidně menší částku. Po několika letech se pak sami budete divit, kolik jste zvládli našetřit.

 

Do spoření zasvěťte i své děti, kterým jednou bude finanční polštář patřit.

  • Přiměřeně k jejich věku jim vysvětlete, jak fungují peníze, co je to mzda a jak spoříte.
  • Dopřejte jim kapesné, aby se samy naučily znát hodnotu zboží a utrácely s rozmyslem.
  • Při nakupování v obchodě dětem vysvětlujte, jak a proč jste si vybrali zrovna ten který výrobek.
  • Doma pak otevřeně mluvte o svých příjmech a každoměsíčních výdajích (nájem, elektřina apod.).
  • Pokud dostane vaše ratolest finanční dar, domluvte se, že polovinu částky uspoříte a druhou polovinu může utratit podle svého uvážení.
  • Větším dětem můžete také založit běžný účet, který budou samy ovládat (např. Běžný účet Richee od Banky CREDITAS). Naučí se tak sebekontrole a vštípí si základy spoření i toku peněz.

 

Buďte finančním vzorem

Nejlepší školou je být dětem správným příkladem. Proto se snažte mít finanční otázky rodiny vždy v pořádku, své závazky plaťte včas a odkládejte finance nejen pro děti, ale i pro sebe. Nárazové větší výdaje vás pak nepřekvapí a děti ve vás budou mít finanční vzor.

Publikoval(a) (11) 




Leave a Reply


im
2007-2024 Předškoláci - Pedagogický magazín - rozvoj a výchova dětí, ISSN 1804-3615 (single)
Tento portál mediálně zastupuje Impression Media, s.r.o. | Info pro uživatele: sběr a využití dat